Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

N. Παπανδρέου: Πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε τον Γιώργο και του είπε «είσαι παρελθόν»

N. Παπανδρέου: Πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε τον Γιώργο και του είπε «είσαι παρελθόν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ,

Το μισό ΠΑΣΟΚ ήθελε να φύγει ο Γιώργος, δήλωσε ο Νίκος Παπανδρέου στον Alpha 98,9, λίγες ώρες μετά την καταγγελία Κουρουμπλή στον σταθμό, ότι ο Βενιζέλος υπονόμευσε τον Γ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας περιστατικό το 2011, όταν πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε στη Βουλή τον Γ. Παπανδρέου και του είπε «είσαι παρελθόν», ενώ η Εύα Καϊλή τότε του ζήτησε να παραιτηθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Ν. Παπανδρέου είπε:

«Έτσι είναι. Τρεις γυναίκες, και οι Αποστολάκη – Κεφαλίδου».

«Όταν γίνεται παιχνίδι εξουσίας μόνο και μόνο για την εξουσία, καταστρέφεται ένα ολόκληρο σύστημα», σχολίασε.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επί υπουργίας του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ μπήκε η Κύπρος στην Ευρώπη, «κάτι που όλη η ΝΔ αμφισβητούσε», όπως είπε.

«Χωρίς ρήτρα και χωρίς αστερίσκους.

»Δεν νομίζω ότι τέτοια επιτυχία έχει σημειωθεί στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια».

Μάλιστα, όπως είπε «όλα αυτά τα ψηφιακά που χειροκροτάμε, και καλά κάνουμε, ξεκίνησαν από την τότε προσπάθεια», κάνοντας αναφορά στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ξέρουμε για πρώτη φορά πόσα μολύβια αγοράζει το υπουργείο».

Όπως είπε, «αυτό ο Γιώργος το έβαλε σαν ρήτρα στο ΔΝΤ γιατί πίστευε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις, θα το κόψουν, κι έγινε προσπάθεια να το κόψουν γιατί δεν βολεύει ποιανού ξαδέλφη έχει προσληφθεί στο Δημόσιο».

Επισήμανε ότι επί Παπανδρέου, δεν δούλεψε καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, για να πιστωθεί την επιτυχία των πρωτοβουλιών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πέρασε στην κοινωνία γιατί όταν τρέχεις να σώσεις τη χώρα, δεν προλαβαίνεις να το επικοινωνήσεις και φυσικά δεν υπήρχε ομάδα να τα επικοινωνήσει.

»Η πολιτική τότε ήταν να φύγει ο Γιώργος, να πούμε την αλήθεια.

»Οπότε, ποιος θα θέλει να πει τα καλά;

»Όλη η ΝΔ, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ συν το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γιώργου, συν η μισή διεθνής κοινότητα, συν οι τράπεζες».

«Αυτοί που έλεγαν θα σκίσουμε το μνημόνιο, οι δύο επόμενοι, δεν το έσκισαν αλλά το υπέγραψαν», επισήμανε με νόημα.

Γιατί κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου;

«Χάλαγε το σύστημα εξουσίας που υπήρχε τότε. Ψυχάρη, Λαμπράκη, τη διαπλοκή.

»Δεν έπαιζε αυτό το παιχνίδι. Αυτό ήταν όλο.

»Ούτε έκανε καλή επικοινωνία ούτε έδωσε μεγάλα δάνεια. Από τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν (99 εκατ.) ήταν στο συγκρότημα Λαμπράκη. Με το καλημέρα».

«Είναι αρκετό να σε ρίξει ένας Ψυχάρης; Όχι. Είναι αρκετό να σε ρίξει ένας Ψυχάρης μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το μισό ΠΑΣΟΚ; Είναι», υπογράμμισε.

Όπως είπε, τότε δεν υπήρχε η ορολογία «Fake News», τονίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να «αποπαπανδρεοποιηθεί» και το ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα, φέρνοντας κάποια παραδείγματα, όπως το «Γιώργος, προδότης, υπέγραψε ψεύτικα στοιχεία κι ανέβασε το έλλειμμα» και το «Η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει 550 εκατ. στο εξωτερικό», τα οποία όπως είπε ήταν ψέματα.

Μετά τα fake news, τόνισε, «Όταν η Μαργαρίτα έμπαινε στον Σκλαβενίτη στην Κόρινθο να ψωνίσει, την κοίταζαν περίεργα, γιατί έλεγαν “έχεις 550″ και λέω εγω, θα πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με το καροτσάκι να αγοράσει το πιο φθηνό, αν είχε 550;».

Εξέφρασε την πικρία του, λέγοντας ότι κανείς δεν βγήκε από το ΠΑΣΟΚ να πει ότι αυτά ήταν ψέματα, κανείς δεν στήριξε.

«Μια χαρα βολευτήκαν πήγαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν βγήκαν τότε να στηρίξουν», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν βάζει σε αυτό το τσουβάλι τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τότε «ήταν πιο σκληρός με μας παρά με τους άλλους», στην προσπάθειά του να μην δώσει τροφή για να μιλήσει κάποιος για οικογενειοκρατία.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν συνεργαζόταν τότε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Απλώς τράβαγα τα μαλλιά μου με αυτά που θεωρούσα λάθη, με τη φορολογική πολιτική. (…) Είχα πει τότε ότι 40% στο μηδέν εισόδημα, είναι μηδέν φόρος.

»Δεν μπορείς να βάζεις ψηλά τον φόρο, όπως έκανε το συριζαίικο και να περιμένεις να έχεις και έσοδα. Απλά πράγματα», είπε.

Στην επισήμανση ότι αυτά δεν εισακούστηκαν, τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο αν δεν έχεις τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος σου, κάνοντας αναφορά στον Νίκο Χατζηνικολάου:

«”Σαλόνι” στην εφημερίδα κατά του Νίκου (Παπανδρέου) με τίτλο “Νίκος, κόκκινη σκιά πίσω από τον Γιώργο”».

Ο ίδιος είχε κόντρα με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου; «Εχω τσακωθεί με όλους. Με τον πατέρα μου έχω τσακωθεί, με όλους… Διαφωνούσα με την διαγραφή, μου φαινόταν παλιοκομμουνιστικό κατά κάποιον τρόπο.

»Αυτή η έννοια της διαγραφής, τι είναι αυτό το πράγμα;», απάντησε με ειλικρίνεια.

Όπως είπε, εξακολουθεί να τον ενδιαφέρει η πολιτική, τονίζοντας πως «ακόμα με ενδιαφέρει το θέμα της Ευρωβουλής γιατί, αισθάνομαι καλά να εκπροσωπώ την Ελλάδα στο εξωτερικό.

»Το έχω κάνει σε όλη τη ζωή μου, οπότε θα είναι μια φυσική συνέχεια».

Ερωτηθείς, αν με τις απόψεις που εκφράζει φοβάται ότι θα έχει εμπόδιο στην εκλογή του στην Ευρωβουλή, είπε:

«Ναι, δεν βγήκα Ευρωβουλή, το είδατε. Προφανώς δεν ήμουν καλά οργανωμένος και προφανώς υπήρξε αρκετή προσπάθεια να μην βγω».

Όπως είπε, μάλιστα, έγινε «μάθημα το πάθημα» και θα το κερδίσει το «στοίχημα».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερομένος στον διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά, σχολίασε: «Είναι δύο διαφορετικές πολιτικές».

Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση; «Θα ήταν πολύ καλό. Δεν ξέρω αν θα έβρισκαν τη λύση.

»Γιατί, ας πούμε, η γραμμή του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ είναι να μην είναι δόγμα της ακινησίας υπό τον φόβο μην γίνει κάτι, και από την άλλη πλευρά λένε να μην κάνουμε τίποτα γιατί μην μπλέξουμε, μην χάσουμε.

»Υπήρχε η ευκαιρία να πάμε το 2004 στη Χάγη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε η επόμενη κυβέρνηση».

Επισήμανε ότι τότε «ήταν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και τόνισε ότι «τώρα έχουμε μια Τουρκία που ζητά και νησιά».

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάντεν, τον χαρακτήρισε «φιλικό προς την Ελλάδα», τονίζοντας πως «πιστεύω έχει αλλάξει η στάση προς την Τουρκία.

»Μόνο και μόνο που δεν τον έχει πάρει ακόμα (τον Ερντογάν) τηλέφωνο… Μόνο ότι θέτουν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπογράμμισε ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα πρέπει να μπουν σε επίπεδο «ευρωτουρκικά» και «αμερικανοτουρκικά». «Τώρα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Όπως είπε η Ελλάδα πρέπει να χαράξει έναν οδικό χάρτη, προσθέτοντας πως «εδώ είδατε με τις Πρέσπες πόσο δύσκολα το χειρίστηκε η ΝΔ με τις εσωτερικές διαμάχες. Ήταν δύσκολο θέμα. Πολλές δυνάμεις δεν ήθελαν καμία κίνηση συμφωνίας».

Μπορεί να υπάρξει μια ενιαία εθνική γραμμή; «Δεν έχουμε αυτή τη συνήθεια. Όταν ο Καραμανλής πήγε στην Ελβετία να ξεκινήσει τη συζήτηση-διαπραγμάτευση με την Τουρκία, καλό θα ήταν να είχε μιλήσει με τους πρώην πρωθυπουργούς και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, για περισσότερη γνώση.

»Αυτό είναι ένας πολιτισμός που δεν τον έχουμε ακόμα.

»Εδώ, φεύγει ένας υπουργός κι αλλάζει όλους τους νόμους του προηγούμενου υπουργού.

»Είναι μια κουλτούρα που πρέπει να τη σπάσουμε κάποια στιγμή, δεν ξέρω πώς… Κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία».

Για ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να επιστρέψει δυναμικά στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε:

«Ελπίζω να τον βγάλετε και να του κάνετε την ερώτηση, να την αποφύγω εγώ. Δεν θέλω να απαντάω εκ μέρους τρίτου».

«Προφανώς εγώ θα ήθελα να επανέλθει, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως είναι τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, δεν είναι και το πιο απλό», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει στις «ρίζες» του και πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σχήμα που δεν θα είναι ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι λείπει αυτό», είπε.

Σχετικά άρθρα