Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περιθωριοποίηση Τσιόδρα και ανασχηματισμός της επιτροπής – Οι ευθύνες στους επιστήμονες

Περιθωριοποίηση Τσιόδρα και ανασχηματισμός της επιτροπής – Οι ευθύνες στους επιστήμονες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σωτήρης Τσιόδρας,

Σχέδιο μετάθεσης της ευθύνης στους επιστήμονες για τις συνέπειες του πιο παρατεταμένου lockdown της Ευρώπης δρομολογεί το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, προχθές απέδωσε στις μεταλλάξεις του ιού και τη «φυσική κούραση» τον εκτροχιασμό της πανδημίας, γράφει η «Αυγή».

Ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε χθες δράση, μετά την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα -μαζί με 6 ακόμα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- να καταψηφίσει την προειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα των λυκείων.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά.

»Ακόμα και με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία έμειναν ανοιχτά.

»Δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα που να το δικαιολογεί.

»Πράγματι, στο κομμάτι των σχολείων έχουμε, νομίζω, τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σχολεία» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας στο πλαίσιο μιας απόπειρας να «στοχοποιηθούν» οι επιστήμονες για το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων συνολικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, οι Νίκος Σύψας, Άλκης Βατόπουλος και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος συγκαταλέγονται επίσης «στην ομάδα των διαφωνούντων».

Ανασχηματισμός της επιτροπής;

Κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν τη γενική διαπίστωση ότι οι σχέσεις των κ. Μητσοτάκη και Τσιόδρα «δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους».

Υπ’ αυτό το πρίσμα κυκλοφορούν σενάρια για πιθανό «ανασχηματισμό» της επιτροπής με πρόδηλο στόχο την περιθωριοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, παρά τις σχετικές πρωθυπουργικές διαψεύσεις προχθές -έπειτα από σχετική ερώτηση-, καθώς «αυτή η επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, παρά τις διαφωνίες και τις καθυστερήσεις».

Οι πιο παρατηρητικοί παραπέμπουν ωστόσο στην άρνηση – αδιαφορία του Κ. Μητσοτάκη έναντι του πάγιου αιτήματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον Covid Ηλία Μόσιαλου «να ενισχυθεί η επιτροπή με περισσότερες ειδικότητες. Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων. Με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς».

Την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός παραδεχόταν το κυβερνητικό καπέλωμα της επιτροπής, καθώς «εμείς εκθέτουμε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία.

»Πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο», φάνηκε να εθελοτυφλεί στην πρόταση φορέων της αγοράς για συμμετοχή τους στην επιτροπή.

Απάντηση ΟΕΝΓΕ με αριθμούς

Με την αλήστου μνήμης φράση του Μενέλαου Λουντέμη ότι «ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν» αποδομεί παράλληλα η ΟΕΝΓΕ το κυνικό ψεύδος του Κ. Μητσοτάκη πως «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

Η ομοσπονδία ενημερώνει ότι «στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

»Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid-19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω» την ώρα της συνέντευξης στο Star.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα όλες τις τελευταίες εβδομάδες» θεωρώντας «απαράδεκτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να παραπληροφορεί τόσο αδίστακτα τον ελληνικό λαό».

Στη σκιά δε το ισχυρισμού ότι «καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα», η ομοσπονδία αντιπαραβάλλει το νέο αίτημα προς την κυβέρνηση «έστω και τώρα να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της, να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ εδώ και πολλούς μήνες για άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και υποδομές».

Αδιαφάνεια στα δεδομένα

Τέλος, σημαντικά «κενά» παρουσιάζει το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη ότι «έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις».

Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πληροφορικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης εστίασε στον ρ/σ Στο Κόκκινο «στο θέμα που υπάρχει με τη διαφάνεια στα δεδομένα», το οποίο «λίγο – πολύ στερεί από τους επιστήμονες τη δυνατότητα να κάνουν ακριβείς προβλέψεις, καθώς αναγκάζονται να επεξεργάζονται τα δευτερογενή δεδομένα για να ανακαλύψουν τα πρωτογενή». Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, «προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος»…

Σχετικά άρθρα