Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι έκανε ο Δένδιας στη Σερβία: Ενέργεια, Διάδρομος 10, ανάσχεση Νεο-Οθωμανισμού – Στο πλευρό μας τα Εμιράτα

Τι έκανε ο Δένδιας στη Σερβία: Ενέργεια, Διάδρομος 10, ανάσχεση Νεο-Οθωμανισμού – Στο πλευρό μας τα Εμιράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Βαλκάνια, Ενέργεια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κώστας Φραγκογιάννης, Νίκος Δένδιας, Σερβία, Σπήλιος Λιβανός, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών,

Θετικά αποτιμάται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βελιγράδι, όπου συζητήθηκαν η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, σε τομείς όπως της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων και αναχαιτίζει την τουρκική επιρροή στην ίδια περιοχή.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Σερβία, η δεύτερη στη χώρα αυτή μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, αποτέλεσε την αφορμή για την επιβεβαίωση από αμφότερες πλευρές του αρίστου επιπέδου των διμερών σχέσεων, αλλά και της αναζήτησης νέων προοπτικών εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία

Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει στη φίλη χώρα επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας.

Επεσήμανε ότι βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να αυξηθεί η ελληνική παρουσία ακόμα περισσότερο, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό τονίστηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Τα ζητήματα αυτά εξετάσθηκαν σε χωριστή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εμπορίου της Σερβίας.

Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας, η Ελληνική πλευρά ανέδειξε την σημασία που αποκτά η χώρα μας ως διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει μέσω του αγωγού ΤΑΡ, του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία IGB, των σταθμών μετατροπής υγροποιημένου αερίου (τον υπάρχοντα στη Ρεβυθούσα και τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη) και τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med.

Οδικός Άξονας 10

Στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην διασύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας (Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ ή Οδικός Άξονας 10 ή Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Σάλτσμπουργκ – Corridor 10).

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία τόσο της οδικής, όσο και της σιδηροδρομικής σύνδεσης των χωρών αυτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τους ομολόγους του της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας σε τριμερή συνάντηση στην Κέρκυρα για να εξετασθούν τα ζητήματα αυτά.

Ευρωπαϊκή Προοπτική

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων ήταν επίσης η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελληνική πλευρά επανέλαβε την διάθεση της να προσφέρει τεχνική βοήθεια στη Σερβία όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Επίσης ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην προώθηση της σταθεροποίησης της περιοχής και στην αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ανάσχεση του νεο-οθωμανισμού

Άμεσα συνυφασμένη με την Ευρωπαϊκή προοπτική είναι η ανάγκη ανάσχεσης τόσο των νεο-οθωμανικών σχεδίων της Τουρκίας, όσο και εξτρεμιστικών ιδεολογιών, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο ρόλος των Εμιράτων στη Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν στη Σερβία, με ελληνική παρότρυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν κάνει στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σε μια κίνηση συμβολισμού, συνοδευόμενος από τον Σέρβο ομόλογο του κ. Σελακόβιτς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, επισκέφθηκε μια σημαντική μονάδα αγροτικής παραγωγής, η οποία αποτελεί Εμιρατινή επένδυση στην περιφέρεια του Βελιγραδίου.

Σχετικά άρθρα