«Εδώ και πέντε μήνες η χώρα βρίσκεται σε ένα lockdown το οποίο δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι δε δουλεύει και η κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε έχει ούτε θέλει να έχει σχέδιο για την προστασία της δημόσια υγείας», δήλωσε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 91.4 FM Θεσσαλονίκης», σημείωσε ότι «Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει με λογικό τρόπο το γεγονός ότι μια κοινωνία “κλείνει” με 1000 κρούσματα και “ανοίγει” με 4.000 κρούσματα».
«Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 7.400 άνθρωποι», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται, πρώτα απ’ όλα στους δύο χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ως εστίες υπερμετάδοσης: στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας».
«Από τη μία βγαίνει ο υπουργός Μεταφορών, ο κ. Καραμανλής, και λέει ότι τα ΜΜΜ δεν αποτελούν χώρο υπερμετάδοσης του ιού, ενώ όλοι όσοι μετακινούμαστε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βιώνουμε τον καθημερινό συνωστισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από την άλλη, στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση θεσπίζει και αντικίνητρα για τον έλεγχο της διασποράς, γιατί ένας εργαζόμενος που θα βρεθεί θετικός και θα μείνει σε καραντίνα, αναγκάζεται όταν επιστρέψει στη δουλειά, να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες».
Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «συνταγογράφησης των τεστ», ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ έχει πει ξεκάθαρα πως ένας πολίτης που έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ, ενώ τα rapid tests –και τα αντίστοιχα self tests- λειτουργούν συμπληρωματικά».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «η διενέργεια των τεστ δεν πρέπει να μετατρέπεται και αυτή σε ζήτημα ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γίνεται με όρους ιατρικής παρακολούθησης, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και με τη διασφάλιση ότι τα αποτελέσματα θα καταγράφονται».
Στηλίτευσε μάλιστα το γεγονός ότι «η κυβέρνηση σπεύδει να αγοράσει self tests χωρίς ευρωπαϊκή πιστοποίηση», αφήνοντας αιχμές για «στήριξη κάποιων που κερδοσκοπούν μέσα σε αυτήν την κατάσταση -δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κάνει αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ».
Τόνισε, επίσης, «την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τη στιγμή που έχουμε περίπου 100 ανθρώπους καθημερινά να περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ».
«Με το να πηγαίνουν γιατροί από δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά και με το να υπερδιπλασιάζει η κυβέρνηση το νοσήλιο που πληρώνει για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινών, μάλλον θα λέγαμε ότι οι ιδιώτες είναι αυτοί που επιτάσσουν και το δημόσιο σύστημα υγείας και την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Χωρίς την επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», πρόσθεσε.
Αναφερθείς στο επικείμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει μόνο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και όποια δραστηριότητα δεν ανοίξει, πρέπει να λάβει ουσιαστική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση».
Όσον αφορά την οικονομία, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έχουμε 1.100.000 ανέργους που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1.300.000 στο τέλος της χρονιάς».
«Με αυτά τα δεδομένα, το να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου είναι μια τρύπα στο νερό», επισήμανε.
«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύτιμοι αλλά δε θα δώσουν απάντηση στο σήμερα», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «η πρόταση-κλειδί για τη σημερινή κρίση είναι πρώτα απ’ όλα η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων».
«Αναγκαία είναι επίσης η στήριξη της εργασίας, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, αλλά και η ακύρωση του πτωχευτικού κώδικα που θα φέρει μόνο λουκέτα και εξώσεις», επισήμανε.
Πρόσθεσε, δε ότι «με το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΝΔ φαίνεται ότι επιστρέφει στις πολιτικές του ’12 με ’13 που αποδείχθηκαν, εκτός από κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές», φέρνοντας ως παράδειγμα «την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης που είναι “στα σκαριά”».
«Μέσα στην κοινωνία έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται ένα αίτημα ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε διαφορετικά και πρώτιστο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το πρόγραμμά του και τη δράση του, είναι να το εκφράσει αυτό πολιτικά», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.