Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικές βιβλιοθήκες και εστίες ελληνικού πολιτισμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δημιουργεί ο Έλληνας πρεσβευτής στη χώρα

Ελληνικές βιβλιοθήκες και εστίες ελληνικού πολιτισμού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δημιουργεί ο Έλληνας πρεσβευτής στη χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Παπανδρέου, Διπλωματικό Σώμα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η πρώτη ελληνική γωνιά βιβλίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι γεγονός. Στο Ντόμποϊ (Σερβική Δημοκρατία), σε χώρο της Οικονομικής Σχολής, δημιουργήθηκε εδώ και λίγο καιρό μία εστία που στόχο έχει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας.

Τα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας που είχε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Δημήτρης Παπανδρέου, θα συνεχιστούν και αναμένεται λίαν συντόμως να «γεννηθεί» μία ανάλογη γωνιά σε ένα φραγκισκανό, καθολικό, κολλέγιο στο Βίσοκο (Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία), όπου διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά.

Πρόκειται για «ένα φιλόδοξο σχέδιο» όπως παραδέχτηκε ο πρέσβης κ. Παπανδρέου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη δημιουργία των ελληνικών γωνιών (greek corners) στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε η πρωτοβουλία από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Σεράγεβο για να εμπλουτιστούν βιβλιοθήκες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε πανεπιστήμια, ακόμη και σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία το επιθυμούν, με ελληνικά βιβλία (λογοτεχνικά, ιστορικά, εκπαιδευτικά) και επιδίωξη να προαχθεί η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός και οι ελληνικές αξίες.

«Ξεκινήσαμε πιλοτικά και η ανταπόκριση των εδώ φορέων ήταν εντυπωσιακή.

»Με ξάφνιασε και μένα ευχάριστα ότι το αγκάλιασαν και οι δύο οντότητες», είπε αρχικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως το πρώτο φορτίο με ελληνικά βιβλία έφτασε στο Σεράγεβο τον περασμένο Νοέμβριο από την Πάτρα με τη βοήθεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

«Έφτασαν περίπου 900- 950 βιβλία που τα έχουμε ήδη διανείμει σε βιβλιοθήκες, ενώ τώρα έρχεται το δεύτερο φορτίο από την Ελλάδα με περίπου 2500- 3000 βιβλία, με τα οποία θα εφοδιάσουμε και νέες βιβλιοθήκες», συμπλήρωσε ο πρέσβης.

Όπως είπε, υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα, την Πάτρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με τον Δήμο Θέρμης να συγκεντρώνει σε μία ανάλογη δράση περίπου 2000 ελληνικά βιβλία.

«Η πρωτοβουλία έχει πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα. Το φορτηγό το οποίο κουβαλάει τα βιβλία, ταξιδεύει σε αυτές τις πόλεις και στη συνέχεια τα μεταφέρει σ’ εμάς», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.

Η πρώτη ελληνική εστία που ιδρύθηκε στο Ντόμποϊ, μια από τις ομοσπονδιακές οντότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί προς τα τέλη του 2020 και εκτός από βιβλία τούς παραδόθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, εκπαιδευτικό υλικό, ενώ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησαν για τους ενδιαφερόμενους και διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

«Το εγχείρημα προχωράει και θα συνεχίσουμε ώστε να ιδρύσουμε δύο, τρεις ή και τέσσερις ελληνικές εστίες μέσα στο 2021.

»Προχωρούμε βήμα βήμα, προσεκτικά. Το πλεονέκτημα με τις εστίες είναι ότι δεν έχουν κόστος.

»Οι άνθρωποι μας παραχωρούν τους χώρους και η μόνη μας υποχρέωση είναι να τους παρέχουμε βιβλία, υλικό και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας να κάνουμε μία διάλεξη για την ελληνική ιστορία και ελληνική γλώσσα.

»Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά και θα φέρουμε εις πέρας αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο πρέσβης.

Το επόμενο, τρίτο φορτίο μεταφοράς ελληνικών βιβλίων στο Σεράγεβο προγραμματίζεται το προσεχές καλοκαίρι ή το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι πολίτες και φορείς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν μπορούν να επικοινωνούν με την ελληνική πρεσβεία στο Σεράγεβο.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες. Σε κάθε διάθεση βοήθειας και προσφοράς», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά άρθρα