Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

AHEPA και Πάιατ τίμησαν τους Αμερικανούς Φιλέλληνες που υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση

AHEPA και Πάιατ τίμησαν τους Αμερικανούς Φιλέλληνες που υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), Αμερικανική Πρεσβεία, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιωάννης Χρυσουλάκης, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τους Αμερικανούς φιλέλληνες που υποστήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες τίμησε την Τετάρτη το Τμήμα Αθηνών HJ1 των AHEPA σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στο Μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνος.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της AHEPA, κ. Δημήτρης Χονδρός και ο Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ Περιφέρειας 25 Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την τελετή, ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε:

«Εκ μέρους της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, είμαι υπερήφανος που μαζί με τους ηγέτες του AHEPA βρίσκομαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στους Αμερικανούς φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα να ανακτήσει το πατρογονικό της δικαίωμα της δημοκρατίας και δημιούργησαν την απαρχή της εξαιρετικής φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

»Το μνημείο των Αμερικανών φιλελλήνων χρησιμεύει ως καθημερινή υπενθύμιση των μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ των δημοκρατιών μας και του πώς η αμερικανική κοινωνία έχει εμπλουτιστεί από τις πρώτες μέρες της σχέσης μας με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αξιόπιστο σύμμαχό μας και είμαι αισιόδοξος για όλα όσα μπορούν να επιτύχουν μαζί οι δύο χώρες και οι λαοί μας».

Παρέστησαν επίσης ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Τσακίρης, ο Αντιπρόεδρος Φιλανθρωπίας της ΑΗΕΡΑ Ελλάδος Περιφέρεια 25 κ. Αργύρης Τσουνάκης, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ. Σταύρος Σταθόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ. Κωνσταντίνος Νούτσης, ο πρώην Πρόεδρος Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ. Κωνσταντίνος Κοζυράκης και μέλη του Τμήματος ΑΘΗΝΩΝ HJ1 AHEPA Κομνηνός Κωνσταντίνος, Στρατάκης Κωνσταντίνος και ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης J. Brady Kiesling.

Για την ιστορία, το Μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνος έχει τη μορφή οβελίσκου και σε κάθε του πλευρά υπάρχει ένα μετάλλιο με την ανάγλυφη προτομή ενός Αμερικανού πολίτη που υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην πρόσοψη υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Samuel Gridley Howe, ο οποίος υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό από το 1824 έως το 1827, αρχικά ως χειρουργός και μετέπειτα ως ένοπλος αγωνιστής.

Μνημονεύονται ονομαστικά πολλοί επιφανείς Αμερικανοί πολίτες που πολέμησαν επίσης στο πλευρό των Ελλήνων, ενώ υπάρχει μεταφρασμένη στα αγγλικά η έκκληση που απηύθυνε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στη Μεσσηνιακή Σύγκλητο του 1821 προς το Αμερικανικό Έθνος.

Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η ανάγλυφη προτομή του Daniel Webster, Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, ο οποίος στις 8 Δεκεμβρίου 1823, μετά το διάγγελμα υποστήριξης στην αυτοδιάθεση των λαών του Αμερικάνου προέδρου James Monroe, εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την αποστολή διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα