«Η ταπισερί με τίτλο “Η Σχολή των Αθηνών”, δάνειο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, έφθασε στην Αθήνα. Αναρτήθηκε σήμερα (Δευτέρα) στη Βουλή, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Βασίλης Νέδος.
Η Σχολή των Αθηνών, ή Scuola di Αtene στην ιταλική γλώσσα, είναι μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ.
Η Νωπογραφία διακοσμεί έναν τοίχο δωματίου με το όνομα «Αίθουσα της Υπογραφής» ή «Stanza della Segnatura» της πτέρυγας «Stanze di Rafaello» δηλαδή «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό.
Ο ίδιος ο Ραφαήλ έδωσε άλλο όνομα στην νωπογραφία, γράφοντας δύο λέξεις: «Causarum Cognitio», «Αιτίες Γνώριζε», δηλαδή προσπάθησε να συνειδητοποιείς και να γνωρίζεις τις αιτίες.
Από τη Δευτέρα το περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων κοσμεί «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, μια αντίγραφο ταπισερί που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Αποτελεί πιστό αντίγραφο της ταπισερί που κρέμεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από τη θέση του Προέδρου και όπως μας πληροφορεί η Βουλή, υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό.
Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται.
Η περίφημη ταπισερί του 18ου αιώνα παραχωρήθηκε για τους επόμενους μήνες στη Βουλή των Ελλήνων από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τις εργασίες της τοποθέτησης παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ.
Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο γ.γ. της Βουλής, Α. Μυλωνάκης, πρόκειται για «Ένα έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας».