Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστολή Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: «Οι αρχές της δημοκρατίας έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας»

Επιστολή Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: «Οι αρχές της δημοκρατίας έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζο Μπάιντεν,

Μήνυμα ενόψει της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για «χαρμόσυνη επέτειο» στην οποία συμμετέχει «από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών».

Στην επιστολή του, ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την ιστορική επέτειο και σημειώνει ότι «οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας.

»Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει τόσο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όσο και στον ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζει ο κ. Μπάιντεν.

Μάλιστα, υπενθυμίζει τη συνεργασία του με Έλληνες πρωθυπουργούς, αλλά και τις συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν» καταλήγει ο Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτικά, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε το εξής μήνυμα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

»Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

»Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας.

»Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας.

»Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

»Η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

»Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

»Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

»Ειλικρινώς δικός σας,

»Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ».

Σχετικά άρθρα