Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με ένα… “θα δούμε” της Μέρκελ επέστρεψε ο Σαμαράς

Με ένα… “θα δούμε” της Μέρκελ επέστρεψε ο Σαμαράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αντώνης Σαμαράς, Ελληνικό Χρέος, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι για το αποτέλεσμα της συνάντησής τους τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αντώνης Σαμαράς.

Πέρα από το πανηγυρικό του πράγματος, που ο Αντώνης Σαμαράς διατράνωσε ότι πάμε πάρα πολύ καλά στην οικονομία, και τα εύσημα της Μέρκελ ότι όντως πάτε καλά, στην ουσία της συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς εισέπραξε από την Γερμανίδα Καγκελάριο ένα μεγάλο… “θα δούμε, αν συνεχίζετε να τα πηγαίνετε καλά και κάνετε όλη την δουλειά που πρέπει”.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος όταν τον ρώτησαν για την βιωσιμμότητα του χρέους: “Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μίας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν”.

Δηλαδή είπε ξεκάθαρα ότι καταρχήν δεν υπάρχει θέμα κουρέματος και ότι το θέμα της επιμήκυνσης είναι λίγο φλου, για το πότε θα γίνει και με ποιον τρόπο.

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα θα γίνουν οι “μεταρρυθμίσεις”, δηλαδή τα σκληρά μέτρα των εργασιακών και άλλων θεμάτων, και μετά θα συζητήσουμε για επιμήκυνση.

Κατά τα άλλα ο Αντώνης Σαμαράς είπε:

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του.

Η Ελλάδα πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014.

Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ κι οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.

Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία.

Βέβαια είναι ακόμη υψηλή (η ανεργία) ειδικά στους νέους, αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές, η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.

Όσα επιτεύχθηκαν, με τη στήριξη των εταίρων, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος, μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε.

Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μεταξύ άλλων:

Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα πρώτα βήματα επιτυχίας γίνονται ήδη ορατά. Υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού.

Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την τρόικα.

Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Σχετικά άρθρα