Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας σε Τουρκία: Εάν θέλετε συνάντηση «μαζέψτε» τον Ακάρ

Δένδιας σε Τουρκία: Εάν θέλετε συνάντηση «μαζέψτε» τον Ακάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ,

Μετά το πέρας την Παρασκευή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το πνεύμα εθνικής ομοψυχίας που επικράτησε κατά τη σημερινή συζήτηση».

«Είναι κατανοητό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα», είπε, «αλλά είναι προφανές ότι όλοι αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και δρούμε πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

«Όπως έχω επανειλημμένα πει», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εμπέδωση όχι μόνον της εθνικής ομοψυχίας, αλλά και της καλύτερης δυνατής συνεννόησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι, το πρώτο ζήτημα που εξετάστηκε ήταν η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της πρόσκλησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση στην Άγκυρα.

«Βεβαίως», σημείωσε, «η Ελληνική πλευρά κατέστησε ευθύς εξ αρχής σαφές ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί εφόσον διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

»Και θα μου επιτρέψετε την εκτίμηση ότι είναι χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι αξιωματούχοι και από την τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας και μάλιστα αναφέρομαι σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας».

Πρόσθεσε ότι, «τις προηγούμενες ημέρες με τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και τις πολιτικές διαβουλεύσεις ξαναπιάσαμε το νήμα των επαφών.

»Και η επίσκεψή μου στην Άγκυρα έρχεται σε συνέχεια αυτών των επαφών.

»Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο.

»Ο διάλογος δεν αποτελεί απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

»Προσερχόμαστε στο διάλογο ακριβώς για να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεων μας.

»Απαραίτητο συστατικό στοιχείο για τη συνέχιση του διαλόγου είναι η αποκλιμάκωση, η διατήρηση της αποκλιμάκωσης και η εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας».

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε «τη διττή προσέγγιση που επιθυμεί η Ελλάδα.

»Την εξέταση στόχων θετικής ατζέντας, αλλά και την παραμονή στο τραπέζι της προοπτικής υιοθέτησης μέτρων εάν η Τουρκία επανέλθει σε παραβατική συμπεριφορά.

»Επίσης, έκανα μία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

»Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, έλαβε πρόσκληση και θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Γκουτιέρεθ, στην Γενεύη στο τέλος Απριλίου.

»Και βεβαίως αναφέρθηκα στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τη δική του απεσταλμένη την κυρία Λούτ.

»Σε αυτό το θέμα είναι περιττό να πω ότι είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

»Είχα συναντήσει τον ομόλογό μου και φίλο μου, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, εδώ και λίγες ημέρες στη Λάρνακα και βρισκόμαστε σε μία διαρκή επαφή και σε μία από κοινού προετοιμασία.

»Η θέση μας, η ελληνική θέση, η διαχρονική ελληνική θέση όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού είναι ξεκάθαρη.

»Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

»Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση εκτός αυτού του πλαισίου», έκανε σαφές ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σχετικά άρθρα