Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Εσκεμμένο λάθος» και από τον Μαργαρίτη Σχοινά για το δήθεν «πιστοποιητικό εμβολιασμού»

«Εσκεμμένο λάθος» και από τον Μαργαρίτη Σχοινά για το δήθεν «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαργαρίτης Σχοινάς,

«Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο απόψε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόκειται περί «πιστοποιητικού εμβολιασμού» όπως το παρουσίασε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μόνο και μόνο για να φανεί αρεστός στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που το ζητούσε επίμονα από την ΕΕ.

Πρόκειται περί ενός «πράσινου πιστοποιητικού» που όπως ο ίδιος ο κ. Σχοινάς αναγκάστηκε να διευκρινίσει θα περιλαμβάνει τρία πράγματα.

Ή αν ο κάτοχος του έχει εμβολιαστεί ή αν έχει αρνητικό τεστ covid ή αν έχει νοσήσει με κορωνοϊό και κατά συνέπεια έχει αποκτήσει αντισώματα κατά της νόσου.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού λοιπόν δεν υφίσταται.

Συγκεκριμένα μάλιστα ο κ. Σχοινάς στην τηλεοπτική του συνέντευξη και στο ερώτημα αν το εν λόγω πιστοποιητικό θα γίνει πηγή διακρίσεων, αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία “ράφια” που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό.

»Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να βάζει το αρνητικό PCR ή αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια».

Αυτά για να σταματήσει το «λιβάνισμα» για την μεγάλη επιτυχία και αποδοχή της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την πρόοδο των εμβολιασμών και για την κριτική προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απολύτως μέσα στους εμβολιαστικούς μας στόχους».

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις πάνω από τις 55 που έχουν ήδη διατεθεί και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού.

Δέχθηκε ωστόσο, ότι υπήρξαν κάποιες αρρυθμίες, κυρίως στην αρχή, από μία εταιρία που δεν μπόρεσε να συμβαδίσει τις υποχρεώσεις της με την παραγωγική της ικανότητα, κάτι που τώρα διορθώνεται και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για το πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ερωτηθείς για τις αγορές εμβολίων εκτός του κεντρικού προγράμματος της ΕΕ, είπε ότι καμία από τις 27 χώρες δεν έχει αποσπαστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και «ελάχιστες αγοράζουν και έξω από την Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι αυτών των εμβολίων συγκρίνονται με τους δικούς μας.

»Η προστασία των εμβολίων δεν είναι κατοχυρωμένη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ και η ποιότητα είναι διαφορετική».

Όσο για τα κράτη που σταμάτησαν τον εμβολιασμό με την Αstra Ζeneca, τόνισε ότι «σταμάτησαν γιατί περιμένουν την οριστική απόφαση του ευρωπαϊκού ΕΟΦ», αλλά στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «φτιάξαμε τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ για να τον ακολουθούν οι κυβερνήσεις και όχι να ακολουθεί ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ τις κυβερνήσεις. Τα εμβόλια τα αποφασίζουν οι ειδικοί όχι οι πολιτικοί».

Χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας «την πιο σωστή και την πιο ευρωπαϊκή ανάμεσα στους 27 και όχι μόνον σ’ αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό των εμβολίων.

»Ήδη με τις πρώτες δόσεις που έχουμε ως τα τέλη Μαρτίου, είμαστε στους πρώτους 4-5 στον ρυθμό των εμβολιασμών και ο αριθμός των εμβολίων που θα έχουμε στο δεύτερο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι υπεραρκετός για να πετύχουμε τους στόχους μας.

»Δεν δικαιολογούνται, ούτε οι καταστροφολογίες ούτε οι συνωμοσιολογίες.

»Η Ελλάδα παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί γιατί το ευρωπαϊκό χαρτί είναι το καλό χαρτί».

Σχετικά άρθρα