Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Αμφιλεγόμενα» τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο γράφει η γερμανική FAZ

«Αμφιλεγόμενα» τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο γράφει η γερμανική FAZ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισραήλ, Τουρκία,

Η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από την αρχική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής τους ενέργειας», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα διένεξη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο». Η γερμανική εφημερίδα γράφει, όπως μετέδωσε η DW:

«Η Άγκυρα απέστειλε διπλωματική νότα σε Ελλάδα και Ισραήλ καλώντας τις δύο χώρες να αποφύγουν περαιτέρω βήματα χωρίς άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

»Η τουρκική παρέμβαση έρχεται μετά την ανακοίνωση προθέσεων των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα για τοποθέτηση καλωδίου 1.200 χιλιομέτρων μέσω του οποίου συνδέονται ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

»Η κατασκευή της ενεργειακής γέφυρας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με 647 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τέλη του 2023.

»Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι το έργο άπτεται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη περιοχή.

»Ισχυρίζεται ότι το καλώδιο θα περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια μέσα από τουρκικά χωρικά ύδατα.

»Σύμφωνα με την Τουρκία οποιαδήποτε έρευνα στην περιοχή αυτή προϋποθέτει το πράσινο φως της Άγκυρας όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο (σ.σ. το ποιο;).

»Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί συνεπώς ότι θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αμφιλεγόμενα.

»Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς ωστόσο να διαπραγματευθεί πρώτα με χώρες της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτησή τους.

»Η όλη υπόθεση αφορά και υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, στα οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση».

Σχετικά άρθρα