Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Φ/Γ «Ψαρά» στη δύναμη κρούσης του Α/Φ «Αϊζενχάουερ» – Ισχυρή δήλωση Πάιατ

Η Φ/Γ «Ψαρά» στη δύναμη κρούσης του Α/Φ «Αϊζενχάουερ» – Ισχυρή δήλωση Πάιατ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), Αμερικανική Πρεσβεία, Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Διπλωματικό Σώμα, Έκτος Αμερικανικός Στόλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πολεμικό Ναυτικό, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φρεγάτα Ψαρά (Φ/Γ Ψαρά F-454),

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής της στο CSG και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αντικειμένων με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν αντικείμενα αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα σύνθετα αντικείμενα στο πλαίσιο τόσο της συνοδείας και υποστήριξης ενός πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου όσο και εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πέραν της επαύξησης του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων θα αυξήσει και την διαλειτουργικότητα αυτών σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], στην οποία το ΓΕΕΘΑ έχει σημαίνοντα και ουσιαστικό ρόλο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται.

Επιπρόσθετα και πέραν της πολύτιμης ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικών επιχειρήσεων όπως αυτές ενός CSG, η εξωστρέφεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εντατική συμμετοχή τους σε συνέργειες αυτού του είδους παράγει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα ειδικά σε ότι αφορά στη διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή.

Ανακοίνωση Τύπου των U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet επί του θέματος, μπορείτε να δείτε εδώ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και του Διοικητού της Δύναμης Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (CSG), υποναυάρχου Scott Robertson.

Δήλωση Πάιατ:

«Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και αυξάνεται κάθε μέρα, γινόμενη πιο ισχυρή», δήλωσε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε «ιδιαίτερα υπερήφανος» από την παρουσία της Δύναμης Κρούσης του Αϊζενχάουερ στη Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγικά δυναμική περιοχή» στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη δέσμευσή τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αναδείξουν και να αποδείξουν τη ζωτική μας σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα, η οποία κωδικοποιείται στην ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», τόνισε ο δημοφιλής στην ελληνική κοινή γνώμη Τζέφρι Πάιατ.

Σχετικά άρθρα