ΑφγανιστάνΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη των Γάλλων για τη ζώνη του Σαχέλ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη των Γάλλων για τη ζώνη του Σαχέλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Γαλλία, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σαχέλ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φλοράνς Παρλί,

Θέματα που αφορούν στην κατάσταση ασφαλείας, την ενίσχυση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τη διεθνή υποστήριξη στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («περιοχή του Σαχέλ») συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του συνασπισμού για το Σαχέλ.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί (Florence Parly).

Σημειώνεται, ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου.

Πρόκειται για τη Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος -στην παρέμβασή του- επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, την παράνομη μετανάστευση και τη θαλάσσια ασφάλεια, υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του Σαχέλ».

Παράλληλα, σχολίασε ότι ο πρόσφατος διορισμός ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα -σε αυτήν την περιοχή- στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν, επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), υπουργοί Άμυνας κρατών-μελών της ΕΕ, ο αναπληρωτής γγ των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιέρ Λακρουά (Jean Pierre Lacroix), υπουργοί Άμυνας χωρών Σάχελ και εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά.

Σχετικά άρθρα