Σφοδρά ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία για τη συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, να αναφέρει πως η απάντηση θα έρθει τόσο με τη διπλωματία, όσο και στο… μέτωπο.
Ο Τσελίκ δήλωσε πως «μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας.
«Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας.
»Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας.
»Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο». εννοώντας προφανώς στο… πεδίο της μάχης.
Οξύνοντας τους τόνους άρχισε τις απειλές λέγοντας ότι η Άγκυρα προκαλείται πάλι και πως «οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δε σεβαστούν την Τουρκία».
«H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής.
»Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία.
»Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία.
»Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή, θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν.
»Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», εννοώντας το κατοχικό ψευδοκράτος.
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας αυτό που ανοίγεται μπροστά στην Τουρκία και την ΕΕ.
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτήν τη στιγμή.
»Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει την επικαιροποίηση τόσο της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης όσο και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
»Επαναβεβαιώνουμε την άποψή μας ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος σε αυτή τη θετική ατζέντα που άνοιξε η ΕΕ».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, χτίζοντας τείχη τύπου Βερολίνου, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το φράχτη της Ελλάδας στον Έβρο.
«Όσα περισσότερα τείχη του Βερολίνου χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης, τόσα πιο πολλά ιδεολογικά τείχη του Βερολίνου θα χτίζουν οι ακροδεξιοί εντός της ΕΕ. Δεν είναι σωστή στρατηγική αυτή για το μέλλον της ΕΕ».
Σχέσεις με Αίγυπτο
«Η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα. Έχουμε πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος της Αιγύπτου και το λαό της», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο.
»Έχουμε εκφράσει σαφώς τις ανησυχίες μας για το μέλλον του αιγυπτιακού λαού και για τον τρόπο εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική μας στάση επί του θέματος.
»Τώρα υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Μεσόγειο.
»Όχι μόνο για το ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά και γιατί μετά το Συριακό, τα πολεμικά πλοία όλων των χωρών του κόσμου έχουν καταφτάσει στη Μεσόγειο», είπε.