Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι γράφει η Le Monde για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Tι γράφει η Le Monde για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία Πείνας, Δημήτρης Κουφοντίνας, Εφημερίδα Le Monde, Τρομοκρατία, Τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη,

Στην εφημερίδα Le Monde δημοσιεύεται ανταπόκριση της Marina Rafenberg σχετικά με την πορεία της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής:

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι μεταξύ ζωής και θανάτου», ανακοίνωσε, την Τρίτη 2 Μαρτίου, η Ιωάννα Κούρτοβικ, η δικηγόρος του πρώην επικεφαλής της ακροαριστερής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε απεργία πείνας για πενήντα τρεις ημέρες και νοσηλευόμενου για είκοσι έξι ημέρες στη Λαμία, στην κεντρική Ελλάδα.

Η εισαγγελία ζήτησε να ληφθούν «όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής του κρατούμενου», αλλά χωρίς «αναγκαστική σίτιση που θεωρείται βασανιστήριο» από τη Συνομοσπονδία των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, επιχειρησιακός υπεύθυνος και νούμερο 2 της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που διαλύθηκε το 2002, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία 11 ατόμων.

Μεταξύ των θυμάτων του είναι ο δεξιός βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πατέρα του σημερινού δήμαρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη, και γαμπρό του Πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαρξιστική-λενινιστική ομάδα η 17 Νοέμβρη έλαβε το όνομά της από την ημερομηνία καταστολής στο αίμα της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στο «καθεστώς των συνταγματαρχών» το 1973.

Είναι υπεύθυνη για δεκάδες απόπειρες, οι οποίες σκότωσαν 23 άτομα μεταξύ 1975 και 2002, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της CIA στην Ελλάδα και Αμερικανών στρατιωτικών – οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται ότι βοήθησαν να φέρουν τον στρατό στην εξουσία το 1967 -, συνεργάτες της χούντας, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο 63χρονος κρατούμενος σταμάτησε να τρώει για να ζητήσει τη μεταφορά του από την κεντρική φυλακή του Δομοκού στην φυλακή Κορυδαλλού, στα περίχωρα της Αθήνας, και έτσι να είναι πιο κοντά στην οικογένειά του.

Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πετύχει να εκτίει την ποινή του σε αγροτική φυλακή.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε ένας νέος νόμος για τις φυλακές από τη συντηρητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο: όποιος καταδικαστεί για τρομοκρατία και σοβαρά αδικήματα δεν μπορεί πλέον να εκτίσει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές.

Στη συνέχεια αποστέλλεται στον Δομοκό.

Για τη δικηγόρο του, καθώς και για περισσότερους από χίλιους δικηγόρους που υπέγραψαν μια αναφορά, αυτό το αίτημα μεταφοράς είναι νόμιμο, καθώς ο κρατούμενος έχει ήδη περάσει δεκαέξι χρόνια στη φυλακή Κορυδαλλού.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αριστοτέλεια Πελώνη είπε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας «επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο» και ότι δεν θα μπορούσε να του χορηγηθεί «προτιμησιακή μεταχείριση».

Αναφερόμενη στην αδυναμία μετακίνησής του για λόγους υγειονομικούς, που σχετίζονται με τον Covid-19, πρόσθεσε ότι με τον νέο νόμο «μόνο τα άτομα που βρίσκονται σε προφυλάκιση και καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές μπορούν να φυλακιστούν στις φυλακές Κορυδαλλού».

Ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει τη θέση της».

«Σε ένα κράτος δικαίου, η ανθρώπινη ζωή είναι ένα υπέρτατο αγαθό, ακόμα κι αν πρόκειται για καταδικασμένο», έγραψε στα κοινωνικά μέσα

Σε μια χώρα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται βαθιά από τις διαιρέσεις του εμφυλίου πολέμου (1945-1949) και τη δικτατορία (1967-1974), «η διαχείριση αυτής της υπόθεσης από τις αρχές ήταν διχαστική και τόνισε τους ανταγωνισμούς μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς, πιστεύει Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η κυβέρνηση έχει δώσει την εντύπωση μιας τιμωρητικής δικαιοσύνης όπου ψηφίζονται νόμοι φυλάκισης για να στοχεύουν συγκεκριμένους ανθρώπους».

Εδώ και αρκετές ημέρες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αριστεροί ακτιβιστές, δικαστές και προσωπικότητες κάλεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε ο Δημήτρης Κουφοντίνας να μην είναι ο πρώτος κρατούμενος που πέθανε στην Ευρώπη μετά από απεργία πείνας, από το 1981.

Ιρλανδοί δημοκράτες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Bobby Sands, έχασαν τη ζωή τους μετά από εξήντα ημέρες χωρίς φαγητό.

«Ο Κουφοντίνας είναι εγκληματίας και έχει δικαστεί (…). Αλλά, αν τον αφήσουν να πεθάνει, θα μοιάζει με εκδίκηση και θα μου θυμίσει τη Θάτσερ…», ανέφερε σε ένα ελληνικό ραδιόφωνο ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Εδώ και αρκετές ημέρες, στην Αθήνα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τον κρατούμενο, με μεγάλες αστυνομικές ενισχύσεις.

Την Παρασκευή, επτά δημοσιογράφοι και φωτογράφοι τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μια ολοένα και πιο επαναλαμβανόμενη καταστολή της αστυνομίας, η οποία καταγγέλθηκε από την ένωση φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων ξένου Τύπου.

Ο Μάνος Παπάζογλου φοβάται ταραχές στις πόλεις, εάν πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

«Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών υποφέρει από τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης διαδηλώσεων, που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της επιδημίας του Covid, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας.

Μαζί με την καταστολή της αστυνομίας, τη ψήφιση ενός συμβολικού νόμου όπως η ίδρυση αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια, το σύνολο αποτελεί εκρηκτικό κοκτέιλ.

»Ο Κουφοντίνας δεν πρέπει να γίνει μάρτυρας και η Αθήνα δεν πρέπει να καεί όπως το 2008 μετά τη δολοφονία ενός εφήβου από αστυνομικό».

Σχετικά άρθρα