Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Δένδιας «πάνω» από τη Λιβύη – Άμεσα συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ

O Δένδιας «πάνω» από τη Λιβύη – Άμεσα συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ζαν Κουμπίς, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

«Πάνω» από την κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται η ελληνική διπλωματία, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των ισλαμιστικών και τουρκολιβυκών παραγόντων στη χώρα. Ο Νίκος Δένδιας, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter την Παρασκευή γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ζαν Κουμπίς, πρώην ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε στον διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία στη χώρα υπό τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, του επισήμανε την απόφαση να επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση Δένδιας – Κουμπίς για το λιβυκό ζήτημα.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα σήμερα με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Λιβύη, Jan Kubis, του υπογράμμισα την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου.

»Επισήμανα ότι στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη το αμέσως προσεχές διάστημα.

»Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν την Λιβύη».

Λόγια του αέρα από τον Ντμπεϊμπά

Την Πέμπτη ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibah), υποστήριξε ότι «το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι η δήλωσή του αυτή είναι ανυπόστατη και λόγια του αέρα επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει κηρύξει από τις αρχές του 2020 τα μνημόνια που σύναψε το καθεστώς Σάρατζ με την Τουρκία άκυρα. [Διαβάστε ΕΔΩ]. Επίσης, η ίδια Βουλή της Λιβύης χαιρέτησε τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου [διαβάστε ΕΔΩ]. Άρα, το τι λέει ένας μεταβατικός φιλότουρκος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά γεννήθηκε το 1959 στην πόλη Μισράτα της Λιβύης, της οποίας ο πληθυσμός είναι κατά 2/3 «Τουρκολίβυοι».

«Τουρκολίβυοι» αποκαλούνται οι Οθωμανοί έποικοι, μουσουλμάνοι από Βαλκάνια, Ελλάδα και Τούρκοι, που εγκαταστάθηκαν στη Λιβύη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πολλοί «Τουρκολίβυοι» έχουν τουρκική συνείδηση και η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν εθνική της μειονότητα. Ο πληθυσμός τους υποστηρίζεται ότι φτάνει το 1,4 εκατ.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά έχει κατηγορηθεί από από τον Αυστριακό διπλωμάτη Wolfgang Pusztai για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οικογενειακώς άνθρωποι του Ερντογάν

Η οικογένεια Ντμπεϊμπά, από τη βιομηχανική πόλη Μισράτα της Λιβύης, είναι κοντά στον ίδιο τον Ερντογάν και συνέβαλε στη διευκόλυνση της τουρκικής επέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Οι Νταμπάιμπ είναι πολιτικά φίλα προσκείμενοι στον Ερντογάν, θεωρούνται ότι είναι κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης και στον πρώην Μεγάλο Μουφτή της Λιβύης.

Ο πιο σημαντικός τους όμως δεσμός με τους Τούρκους είναι τα χρήματα.

Κατασκευαστικά συμβόλαια στη Λιβύη ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανατέθηκαν σε τουρκικές εταιρείες από κρατικούς φορείς της Λιβύης που ελέγχονται από πρώτους ξαδέλφους και κουνιάδες του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν για το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Erdogan’s Sinister Game in Libya: Construction Corruption

Σχετικά άρθρα