ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους ηγέτες των «27»

Tι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους ηγέτες των «27»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σύνοδος Κορυφής,

Στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τάχθηκε υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

«Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και των αυστηρών μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του Politico, David Herszenhorn, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συναινέσουν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την επαναφορά του τουρισμού και μάλιστα να βιαστούν, γιατί ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς της ΕΕ.

«Όσο πιο γρήγορα καταληξουμε σε συμφωνία, τόσο το καλύτερο.

»Σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα