Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Toυρκικό ΥΠΕΞ για οθωμανικό νεκροταφείο στη Χαλκιδική – «Σταματήστε αμέσως τις εργασίες»

Toυρκικό ΥΠΕΞ για οθωμανικό νεκροταφείο στη Χαλκιδική – «Σταματήστε αμέσως τις εργασίες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Πρεσβεία Άγκυρα, Κεντρική Μακεδονία, Μακεδονία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χαλκιδική,

Σε ανακοίνωση Τύπου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει αμέσως τις οικοδομικές εργασίες σε οθωμανικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης κτιρίου στο χωριό «Gargara» (Σήμαντρα) στη Χαλκιδική, ενώ στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε για εξηγήσεις κι ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου ότι βρέθηκε μουσουλμανικό νεκροταφείο της οθωμανικής περιόδου, κατά την κατασκευή γυμνασίου, στην αυλή, στο χωριό Σήμαντρα στο νομό Χαλκιδικής στην Ελλάδα, το Γενικό Προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το προαναφερθέν χωριό και ζητήθηκαν αμέσως πληροφορίες από τις τοπικές ελληνικές Αρχές.

»Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, πληροφορηθήκαμε ότι, στο εν λόγω εργοτάξιο, υπάρχουν 201 τάφοι, που ανήκουν στους προγόνους μας, όμως, χωρίς να ενημερωθεί η χώρα μας, τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν από τις τοπικές αρχές στην αποθήκη του Τμήματος Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

»Αφού δόθηκαν αυτές οι πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο μας και ο πρέσβης μας στην Αθήνα ανέλαβε πρωτοβουλία προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

»Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το πώς η χώρα μας δεν είχε ενημερωθεί στο παρελθόν για τους τάφους και ζητήθηκε να σταματήσουν αμέσως οι κατασκευαστικές εργασίες, οι τύμβοι, που βρίσκονται υπό προστασία, να ταφούν στην περιοχή όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και με τελετή, και να εμφανίζεται ο τόπος ταφής ως μουσουλμανικό νεκροταφείο».

Σχετικά άρθρα