Την πρώτη διαδικτυακή περιοδεία, λόγω της πανδημίας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με παραγωγικούς φορείς και κομματικά στελέχη των Ιωαννίνων για την Οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κ. Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη όπου επανέλαβε πως η κυβέρνηση για τον διορισμό Λιγνάδη, καθυστέρησε να αντιδράσει και δεν έχει αναληφθεί η πολιτική ευθύνη.
Εμείς θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις.
Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να διδαχτούμε από το θάρρος των θυμάτων, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Επίσης αναφερόμενη στην πανδημία ανέφερε ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω της με μια αντίληψη του ράβε-ξήλωνε και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα και πρόσθεσε ότι είναι όσο ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
Το κύριο μέρος της ομιλίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής φορούσε την κατάσταση στην οικονομία όπου τόνισε πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
«Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή», είπε ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς, είτε αποτελούν μόνο προσωρινή «ανακούφιση» και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
«Όταν «ανοίξει» η Οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις », υπογράμμισε .
Πρότεινε για τις επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα:
-Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ενίσχυση ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
-Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες.
Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
-Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
-Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.
Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες, και ανέργους.
-Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
-Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
-Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.
-Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.
Υψηλοί ήταν οι τόνοι της κ. Γεννηματά για το τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Την κατηγόρησε πως αποφεύγει συστηματικά το διάλογο έχοντας παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
«Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής.
»Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας με πλήρη απασχόληση και επενδύσεις που πρέπει να οδηγούν στην δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια και νομό αρχής γενομένης από την ανάπτυξη της Ηπείρου.
Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά το Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής:
-Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
-Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της δομικά και όχι διαχειριστικά.
-Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.
«Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
»Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει
»Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της Κυβέρνησης της ΝΔ.
»Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.