«Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να λυθούν τα προβλήματα» που προκάλεσε η «Μήδεια» υπογράμμισε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, η Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά αποκάλυψε πως έχουν προταθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις διερευνητικές στην Άγκυρα και εκκρεμεί η απάντηση της τουρκικής πλευράς.
Για την κακοκαιρία Μήδεια σημείωσε: «Η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών που απομένουν.
Αυτή την ώρα είναι λιγότερα από 3500 νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεράστια, μία υπεράνθρωπη προσπάθεια.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 683 άτομα με τριακόσια οχήματα που δουλεύουν σε οκτώ τομείς, κυρίως στη Βόρεια Αττική όπου υπάρχουν ακόμα προβλήματα.
Περισσότερες από 1500 επεμβάσεις σε σπασμένους κορμούς, κλαδιά, ειδικά στο Διόνυσο για να σας δώσω να καταλάβετε υπήρξαν κεραίες και στύλοι που είναι ολόκληροι μέσα σε ρέματα.
Είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν λήγει σε λίγα λεπτά. Είναι όλοι οι τεχνικοί, έκτακτο προσωπικό από όλη την Ελλάδα που έχουν σπεύσει για να συνδράμουν».
Για την εικόνα των ευθυνών που έγιναν μπαλάκι και αν υπάρχει ικανοποίηση για το σχεδιασμό σημείωσε:
«Αυτή η εικόνα προφανώς και είναι ενοχλητική και είναι ενοχλητική κυρίως για όσους ταλαιπωρήθηκαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται σε αυτές τις περιοχές.
»Ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία για τα τελευταία χρόνια.
»Εγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
»Προφανώς υπάρχει ακόμα ταλαιπωρία των πολιτών.
»Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και κατόπιν να μιλήσουμε γι’ αυτά.
»Γνωρίζετε και βγήκε στη δημοσιότητα όλο το παλαιό πλαίσιο που αφορά όχι τη διαχείριση περισσότερο τη συζήτηση αυτή για τα δέντρα και τα κλαδιά.
»Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων για το οποίο θα προωθήσει η κυβέρνηση το νόμο πλαίσιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, για τις αρμοδιότητες αυτές σε επίπεδο περιφέρειας, δήμων, αποκεντρωμένης διοίκησης ακριβώς για να ξέρει ο καθένας τι κάνει και τι δεν κάνει, που αρχίζει και που τελειώνει η αρμοδιότητα και η ευθύνη του».
«Οι νόμοι δεν λύνουν πάντα το θέμα. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή.
»Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός υπάρχουν έργα υποδομών ύψους ενός δισ. που αφορούν την κλιματική αλλαγή που έχουν ενταχθεί στο προσχέδιο του ταμείου ανάκαμψης και ένα μέρος τους αφορά υπογειοποίηση καλωδίων», σημείωσε.
Σε σχέση με τον κεντρικό σχεδιασμό ανέφερε:
«Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.
»Δεν τονίζουμε τυχαία το πρωτοφανές της κακοκαιρίας.
»Έκλεισε η εθνική οδός για να μην υπάρξουν απώλειες ζωών.
»Δεν θέλαμε εγκλωβισμένους οδηγούς στην Εθνική Οδό σε συνθήκες παγετού.
»Σε κάθε περίπτωση πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, και όλοι μαθαίνουμε και από τις κρίσεις και από τη διαχείρισή τους».
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε:
«Η απάντηση είναι ότι αυτή η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, για το Μάτι που αναφέρατε.
»Θεωρώ ότι αυτή η κουβέντα (σ.σ. περί συμψηφισμών) δεν αφορά τον πολίτη.
»Τον πολίτη τον αφορά πως θα γίνει καλύτερη η ζωή του, η καθημερινότητά του».
Για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε:
«Ξέρετε συνήθως οξύνει τα πνεύματα όποιος δεν έχει δίκαιο με το μέρος του ή κάτι προσπαθεί να αποδείξει.
»H NAVTEX αυτή για την έξοδο του υδρογραφικού είναι μία παράτυπη NAVTEX για την οποία έχει γίνει ήδη διάβημα, που είναι και η ενδεδειγμένη διπλωματική ενέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις καθότι όπως ξέρετε η NAVTEX είναι παράτυπη γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει ενημερώσει ως όφειλε την ελληνική πλευρά.
»Η Ελλάδα και η κυβέρνηση προσβλέπει πάντα σε κινήσεις προς την αποκλιμάκωση.
»Και θα επαναλάβω ότι και η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι το επιθυμεί και στις πράξεις και τη ρητορική σε βάθος χρόνου.
»Έχουν δοθεί οι προτεινόμενες ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών και αναμένεται η απάντηση της Τουρκίας».
Ερωτηθείσα αν η Τουρκία θέλει να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές και αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν σημείωσε:
«Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει κατά νου η Άγκυρα, μπορώ να σας πω για την ελληνική πλευρά.
»Η ελληνική πλευρά με τις κινήσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα πέτυχε να έρθει η Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, του άτυπου αυτού διαλόγου, του διαύλου που πάντα υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών για συνομιλίες για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
»Είναι σήμερα σε μία κατάσταση καλύτερη από πριν.
»Προφανώς η κατάσταση δεν είναι σήμερα αυτή που ήταν τον Αύγουστο.
»Πρώτιστος στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης ακόμη και αν δεν φτάσουμε στην οριοθέτηση και η αποκλιμάκωση της έντασης θα είναι κέρδος».