Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία καταδίκασε το «Φόρουμ Φιλίας» ως συμμαχία εναντίον της – Πόνεσαν οι δηλώσεις Δένδια

Η Τουρκία καταδίκασε το «Φόρουμ Φιλίας» ως συμμαχία εναντίον της – Πόνεσαν οι δηλώσεις Δένδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Βίντεο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος, Μπαχρέιν, Νίκος Δένδιας, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Φόρουμ Φιλίας (PHILIA FORUM),

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα και συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν «φαίνεται να είναι συμμαχία εναντίον της Τουρκίας», γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού.

«Οι κατηγορίες και συκοφαντικές παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση στην Αθήνα δείχνουν ότι αυτή η επιχείρηση δεν αφορά τη φιλία», λένε οι Τούρκοι σε νευρικό κλονισμό μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, στις οποίες να σημειωθεί ότι δεν τους ανέφερε αλλά από ό,τι φαίνεται αναγνώρισαν τους εαυτούς τους.

Η Τουρκία αναφέρει, συνεχίζει ο Ρατζίπ Σοϊλού, ότι η στάση του φόρουμ είναι «εχθρική», ενώ η Άγκυρα ζητά μια πραγματική συνεργασία μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και κατηγορεί Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ότι εμποδίζουν μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει η ερντογανική Daily Sabah, η Τουρκία καταδίκασε την Πέμπτη ένα φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), του Μπαχρέιν και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ως συμμαχία ενάντια στην Τουρκία.

Σε γραπτή δήλωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι κατηγορίες και συκοφαντικές παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση στην Αθήνα δείχνουν ότι αυτή η επιχείρηση δεν αφορά τη φιλία».

Η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι η στάση του φόρουμ είναι «εχθρική», ενώ η Άγκυρα ζητά πραγματική συνεργασία μέσω διεθνούς συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η συμπεριφορά της Ελλάδας και της “Ελληνικής Κύπρου” στη δημιουργία θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Όπως συνεχίζει η Daily Sabah, οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι αξιωματούχοι από αρκετές χώρες του Περσικού Κόλπου συναντήθηκαν στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τις συμμαχίες για να αντιμετωπίσει την ένταση με την περιφερειακό αντίπαλο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει, γράφει η Daily Sabah, ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου (σ.σ. το οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία), των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Αντί να επιλέξει την επίλυση των προβλημάτων με την Άγκυρα μέσω διαλόγου, η Αθήνα, σε πολλές περιπτώσεις, αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να συσπειρώσει τις Βρυξέλλες για να πάρει μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ συναντήθηκαν στην Αθήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Αιγύπτου, οι οποίοι έχουν ήδη τακτικές επαφές, και συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι συμμετέχουσες χώρες σε γενικές γραμμές πήραν το μέρος της Ελλάδας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει η Daily Sabah.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι επτά συμμετέχουσες χώρες σχεδιάζουν να πραγματοποιούν τακτικές επαφές και συναντήσεις.

Οι Τούρκοι φοβούνται

Το τουρκικό δημοσίευμα στην τελευταία του παράγραφο φανερώνει και τον πανικό του τουρκικού καθεστώτος:

«Η Αθήνα και η Άγκυρα επανεκκίνησαν πρόσφατα μακροχρόνιες συνομιλίες με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών τους, αλλά η Ελλάδα συνέχισε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό του στρατού της και τους τελευταίους μήνες αύξησε τις συνεργασίες των ενόπλων δυνάμεων με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλους».

Δηλαδή, η Τουρκία να εξοπλίζεται σαν αστακός, η Ελλάδα όχι. Επίσης μέμφεται την Ελλάδα επειδή έχει συμμάχους στην περιοχή.

Τους έχει κυριεύσει μεγάλο φόβος και δεν κρύβεται με τίποτα.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια που προκάλεσαν νέο νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα:

Σχετικά άρθρα