Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απάντησε ο Λιβάνιος στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης για λογοκρισία στην ΕΡΤ

Τι απάντησε ο Λιβάνιος στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης για λογοκρισία στην ΕΡΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Δημόσια Τηλεόραση, Ελευθερία Τύπου, ΕΡΤ, Θεόδωρος Λιβάνιος, Λογοκρισία, Τηλεόραση,

«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας στη Βουλή στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση και τα όσα μεταδόθηκαν από τα δελτία της για τα τεκταινόμενα στην Ικαρία.

«Το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από πουθενά αλλού.

»Το βγάζει η Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ.

»Αυτό γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια» είπε ο κ. Λιβάνιος, που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί εκπομπές που στην προηγούμενη δκιακυβέρνηση είχαν αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φασίστα».

Η δημόσια τηλεόραση και η ποιότητα της ενημέρωσης προς τους πολίτες ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις στη ραδιοτηλεοπτική αγορά και τις διατάξεις για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

Προτού δώσει απαντήσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ φτιάχνονται από τον ίδιο αόρατο αρχισυντάκτη που φτιάχνει και τα δελτία ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Για Ικαρία

Ο Θοδωρής Λιβάνιος σχολίασε τις καταγγελίες για τον τρόπο που μεταδόθηκαν τα γεγονότα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

«Άκουσα τον κ. Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει “το τριήμερο στην Ικαρία!”.

»Κοιτάζω τα δελτία Τύπου της Παρασκευής και ήταν μονοήμερο ταξίδι» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και συνέχισε:

«Ακούμε ότι υπήρξε “πλήθος αποδοκιμασιών”. Ήταν 15 με 20 άτομα. Και μάλιστα τους συνάντησε ο πρωθυπουργός.

»Πήγε στην Ικαρία, που έχει μια συγκεκριμένη εκλογική παράδοση, και διαμαρτυρήθηκαν 20 άτομα, τους άκουσε, πήρε το ψήφισμα κι έγινε μια κουβέντα σε πολιτισμένο επίπεδο.

»Και μετά φτάσαμε στο εξής καταπληκτικό, λένε “δεκάδες συνδαιτημόνες φάγανε…”.

»Πάλι μετρούσα στη φωτογραφία τα άτομα. Ούτε 50, ούτε 60 άτομα είδα, ούτε 70 άτομα έβλεπα» σημείωσε.

Σε σχέση με την παρουσίαση των γεγονότων στην Ικαρία από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «η ΕΡΤ, χθες στο μεσημεριανό δελτίο, και στις 12.00 και στις 15.00, και φωτογραφία έδειξε, και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε και στις 9.00 το βράδυ έπαιξε την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Ξέρετε, μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο.

»Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ» υποστήριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Το να πούμε, για ακόμη μια φορά, πόσο πολύ έχει αλλάξει η ΕΡΤ, νομίζω ότι παρέλκει, γιατί το καταλαβαίνει και ο κόσμος, βλέπουμε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο» είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και τόνισε ότι «προφανώς η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι χρωματισμένη κομματικά».

Καθώς οι διατάξεις για τις αποδοχές των στελεχών στην ΕΡΤ δέχθηκαν πολλές επικρίσεις, ο κ. Λιβάνιος επέμεινε ότι απαιτείται μισθολογικό καθεστώς που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί στην ΕΡΤ ένα ικανό προσωπικό» είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται και δεν υπάρχει θέμα bonus».

«Όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία μάς έχουν διδάξει πολλά.

»Δε θα γυρίσουμε να κάνουμε τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο κ. Λιβάνιος.

«Υπενθυμίζω κάτι άλλα εκπληκτικά πράγματα.

»Τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλείται “φασίστας”. Εκπομπές…

»Αν θυμάμαι καλά, μετά τις ευρωεκλογές, εκπομπή που είχε καλεσμένο εκπρόσωπο, υποτίθεται, τον κάτοχο μυστικών δημοσκοπήσεων αμερικανικών και άλλων πρεσβειών, που έδειχναν άλλο αποτέλεσμα κλπ.

»Αυτό ήταν το μοντέλο που υπήρχε τότε κι αυτό έχει αλλάξει, με νέες παραγωγές, με άνοιγμα στο τηλεοπτικό κοινό.

»Και κερδίζει το άνοιγμα αυτό σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα η αξιοπιστία της».

Όπως επισήμανε, πλέον και το EΡTFlix κάνει «απίστευτα νούμερα, ιδίως κάθε Σαββατοκύριακο».

Η ελευθερία του Τύπου

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναφερόμενος στις διατάξεις για τη στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, διατάξεις που έχουν δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, επανέλαβε ότι «και αυτός ο κλάδος θέλει στήριξη, όπως στηρίχθηκαν, εν μέσω πανδημίας, και οι άλλοι κλάδοι».

Σχολιάζοντας δε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Θοδωρής Λιβάνιος επισήμανε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε από 20% σε 5% τον φόρο τηλεόρασης, το έτος 2017, με συνέπεια ετήσια απώλεια εσόδων 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Εσείς δε κάνατε και το εξής καταπληκτικό. Τα παίρνατε από τη μια τσέπη και τους τα γυρίζατε από την άλλη τσέπη» είπε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και προσέθεσε:

«Αυτά δεν ήταν όμως τότε δωράκια. Τώρα τα λέτε δωράκια, τώρα που έχουμε την πανδημία, τώρα που έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία χρόνια, που έχει πλήξει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, τώρα είναι δωράκια.

»Τότε, το 2017 που η Ελλάδα “ανάσαινε”, που “έβγαινε από τα μνημόνια”, που…, που…, που…, τότε δεν ήταν δωράκια.

»Και έρχεστε το Μάιο του 2019, με φαρδιές πλατιές υπογραφές και επεκτείνετε τη μείωση του φόρου 5% και σε άλλους τομείς, όπως τα περιφερειακά κανάλια κλπ.

»Δύο εβδομάδες, πριν τις ευρωεκλογές, διότι τότε “βγήκατε από τα μνημόνια!”» υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική για τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, ο Θοδωρής Λιβάνιος προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναγνώσει τα στοιχεία για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιες θέσεις κατατασσόταν η Ελλάδα, όταν δηλαδή έφτανε το 2016 στην 89η θέση και σήμερα είναι στην 65η θέση.

Στην κριτική ότι τα «κρατικά μέσα είναι για πρώτη φορά υπαγόμενα στον πρωθυπουργό», ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ σχολίασε:

«Προσπαθώντας να θυμηθώ τι συνέβαινε στο παρελθόν, είδα τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ο οποίος το 2004 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας και είχε την εποπτεία των ΜΜΕ, της Γενικής Γραμματείας.

»Θα μου πείτε, “πάλι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση”. Μάλιστα.

»Το 2010-11, ο κ. Μόσιαλος, υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είχε από κάτω του την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, πάλι υπαγόμενη στον πρωθυπουργό.

»Εντάξει. “Τέτοιοι είσαστε” που θα έλεγε και ο κ. Κουτσούμπας.

»Το 2015 όμως, ο κ. Παππάς τι ορκίστηκε; Υπουργός Επικρατείας δεν ήταν ο κ. Παππάς;

»Τα ΜΜΕ δεν είχε στην εποπτεία του;

»Πρώτη φορά το είδατε ότι στην προεδρία, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο ευρύτερο Μέγαρο Μαξίμου, υπάγονται τα ΜΜΕ; Ποια η διαφορά; Στον πρωθυπουργό υπάγονταν.

»Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε 1,5 χρόνο μετά» είπε.

Όχι στη συνδιοίκηση

Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και συνέχισε:

«Τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση συνδιοίκηση και συγκυβέρνηση δεν θα κάνει.

»Καθένας έχει τον ρόλο του. Η διοίκηση ασκεί τη διοίκηση.

»Οι συνδικαλιστές προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνδιοίκησην όμως, να διοικούμε μαζί, όπως είχε κάνει τότε ο κ. Τσακνής την περιβόητη καταγγελία, φεύγοντας από την ΕΡΤ, δεν πρόκειται να γίνει» ξεκαθάρισε ο κ. Λιβάνιος.

Σχετικά άρθρα