Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Economist: Η Ελλάδα «ελλαττωματική δημοκρατία» – Η Τουρκία «υβριδικό καθεστώς»

The Economist: Η Ελλάδα «ελλαττωματική δημοκρατία» – Η Τουρκία «υβριδικό καθεστώς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη,

Ο Δείκτης Δημοκρατίας (democracy index) του Economist, βασίζεται σε 60 παραμέτρους που ομαδοποιούνται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες και μετρούν τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, την πολιτική κουλτούρα, την λειτουργία της κυβέρνησης και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική.

Ο Δείκτης, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία κατηγοριοποιεί τις χώρες, σε 4 τύπους καθεστώτων: πλήρεις δημοκρατίες, ελλαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Η Ελλάδα λοιπόν, σύμφωνα με τον δείκτη, βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον κατάλογο των χωρών που χαρακτηρίζονται ως «ελλαττωματικές δημοκρατίες».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα φιγουράρει στην 37η θέση, κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, και η Εσθονία, ενώ περίπου στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται χώρες όπως η Κολομβία και η Μαλαισία.

Στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης του «Δείκτη Δημοκρατίας», η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πιο πάνω δηλαδή μόνο από την Τουρκία, η οποία και κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

Ανησυχητική υποχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών

Στην έρευνα υπογραμμίζεται επίσης πως «το πιο αξιοσημείωτο του 2020, ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες δημοκρατίες».

«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς, όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία», σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ, υπεύθυνη της έρευνας.

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Συρία και το Τσαντ.

Σχετικά άρθρα