Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακάρ: Η Ελλάδα εκδίδει άχρηστες NAVTEX – Επιστημονικές έρευνες κάνουν τα τουρκικά σκάφη

Ακάρ: Η Ελλάδα εκδίδει άχρηστες NAVTEX – Επιστημονικές έρευνες κάνουν τα τουρκικά σκάφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Τίποτα πέραν των τεχνικών και επιστημονικών μελετών δεν κάνουν τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ενώ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για έκδοση NAVTEX τις οποίες δεν έχει χρησιμοποιήσει.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έπειτα από την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις για αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

«Έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής 8 συναντήσεις.

»Αναμένουμε τη συνέχιση αυτών των συναντήσεων», ανέφερε.

«Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα», πρόσθεσε, «να επιδείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα», εκτιμώντας ότι «αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο παραγωγικές την προσεχή περίοδο».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επίσης εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει ήδη».

«Δύο εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα».

Για την τέταρτη, συνέχισε ο κ. Ακάρ, «έχουμε πει στους συνομιλητές μας ότι είμαστε έτοιμοι να είμαστε οικοδεσπότες.

»Αναμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να έρθουν στην Άγκυρα για τη συνέχιση των συναντήσεων».

«Διατηρώντας τον διάλογο με αυτές τις συναντήσεις, ελπίζουμε στην εύρεση πολιτικών, ειρηνικών λύσεων στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ πρόθυμοι για αυτό».

«Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες συνεισφορές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ακόμη πως «ως Τουρκία, όταν εξετάζετε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που έκαναν τα ερευνητικά μας σκάφη».

Για τις δραστηριότητες της Ελλάδας, ειδικά στις NAVTEX, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως «η γείτονάς μας η Ελλάδα έχει εκδώσει πολλές NAVTEX, αλλά χρησιμοποιεί πολύ λίγες εξ αυτών».

Υποστήριξε ότι «ακόμη και σε αυτά τα θέματα, είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι, προσεκτικοί και αποφεύγουμε οιαδήποτε στάση και κίνηση δυνάμενη να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Αλλά, πρόσθεσε, «από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία έχουμε δικαίωμα.

»Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με την προσέγγιση της Γερμανίας επί του ζητήματος, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε πως «βλέπουμε ότι η Γερμανία τήρησε μία στάση συνέπειας και αρχών σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να το πούμε εύκολα».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ, οι συναντήσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «ήταν πράγματι συνεπείς, πολύ καθησυχαστικές».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η στάση θα αποτελέσει παράδειγμα για τα κράτη μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ αλλά και για άλλες χώρες».

«Κατά τη συνάντησή μας, η Υπουργός το εξέφρασε πολλές φορές διαφορετικά.

»Έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζουν την επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με κάποιον τρόπο και ότι θα βοηθήσουν σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν τέθηκαν τα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στην αμυντική βιομηχανία κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Υπουργό, ο Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι «έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

«Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις την προσεχή περίοδο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στην παραγωγή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) και πρόσθεσε πως «έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας επίσης με τη συνεργασία σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των UAV».

Σχετικά άρθρα