Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πυρά» στην Τουρκία από Πράσινους και Die Linke στη γερμανική Βουλή: «Να μην πάρει τα υποβρύχια»

«Πυρά» στην Τουρκία από Πράσινους και Die Linke στη γερμανική Βουλή: «Να μην πάρει τα υποβρύχια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Linke, Γερμανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Μπούντεσταγκ (Γερμανική Βουλή), Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υποβρύχια, Υποβρύχιο, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag) των προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) σχετικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων και γενικότερα την διακοπή των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, που έλαβε χώρα στις 29 Ιανουαρίου, οι εισηγήτριες των δύο αυτών κομμάτων αναφέρθηκαν εκτενώς στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul έκανε άμεση αναφορά στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Manuel Sarazzin, στην ίδια συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Sevim Dagdelen, από πλευράς της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο («άνοιγμα» Βαρωσίων).

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, Κουρδικό), πλέον, βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Eπίσης, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU κ. Willisch παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Sarazzin, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Dagdelen.

Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά άρθρα