Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Η τουρκική κοινή γνώμη θεωρεί τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους

Νίκος Δένδιας: Η τουρκική κοινή γνώμη θεωρεί τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Πώς βλέπει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον εκτίμησε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του το Σάββατο στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε δηλώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία».

Όπως εξήγησε, «από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την Τουρκία προσδεμένη στο άρμα της Δύσης, κυρίως μέσω του NATO. Αυτή ήταν και η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, αρκετά στελέχη της οποίας έχουν επανέλθει τώρα σε καίριες θέσεις, ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών».

«Αλλά» και εδώ είναι όλη η ουσία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε μια υπάρχουσα σημαντική παράμετρο: «η Τουρκία έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια», είπε.

«Το ίδιο ισχύει για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», πρόσθεσε και υπογράμμισε:

«Να υπενθυμίσω ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, οι ΗΠΑ θεωρούνται από την τουρκική κοινή γνώμη η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα».

«Τα πρώτα δείγματα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης«, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, «δείχνουν ότι δεν θα δοθεί λευκή επιταγή.

»Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στη δήλωση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι εφόσον χρειασθεί θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις για τους S-400.

»Παράλληλα, συγκρατούμε την αρκετά σκληρή δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

»Αλλά ουδείς έχει αυταπάτες. Ακόμα και η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά παράλληλα σημαντικό, σύμμαχο για τις ΗΠΑ», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα