Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Τουρκία οι κυρώσεις – Τι είπε ο Δένδιας

Σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Τουρκία οι κυρώσεις – Τι είπε ο Δένδιας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη από πάνω της. Δεν αρκεί να κάτσει «ήσυχη» μέχρι τις 25 Μαρτίου. Μπορούν να τις επιβληθούν και μετά ανά πάσα στιγμή. Ο Νίκος Δένδιας αποσαφήνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» ότι, «θα πρέπει, όμως, να καταστεί σαφές και το επαναλαμβάνω και πάλι ότι το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στην Τουρκία δεν έχει αποκλειστικό χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

»Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η Τουρκία να επιδείξει καλή “διαγωγή” μόνο μέχρι τότε προκειμένου να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

»Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν αυτοαναιρούμενη.

»Η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ενδεχόμενο», είπε.

Όπως εξήγησε, «σκοπός μας δεν είναι να τιμωρήσουμε την Τουρκία.

»Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται ως ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ γειτονικών κρατών, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο.

»Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον η Τουρκία απόσχει από νέες προκλήσεις και εκπληρώσει ορισμένα θεμελιώδη κριτήρια, που έχουν τεθεί για το σύνολο των υποψηφίων κρατών που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

»Σε τελική ανάλυση, εναπόκειται στην Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται και να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα της ευρωπαϊκής της πορείας.

»Δεν ξεχνάμε επίσης ότι ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει πάντα στην Ευρώπη. Αυτό το τμήμα πρέπει να το ενθαρρύνουμε», επεσήμανε.

Σχετικά άρθρα