Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιάννης Χρυσουλάκης: Η ελληνική διασπορά «παγκόσμια δύναμη στον 21ο αιώνα»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Η ελληνική διασπορά «παγκόσμια δύναμη στον 21ο αιώνα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), Αμερικανική Πρεσβεία, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Γιώργος Χωριάτης, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιωάννης Χρυσουλάκης, Καναδάς, Καναδική Πρεσβεία, Κώστας Βλάσης, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πάντα επίκαιρος λόγω της διαχρονικότητάς του» επεσήμανε ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, στην έναρξη της ομιλίας του στη διαδικτυακή ημερίδα της ΑΗΕΡΑ Αγίου Ανδρέα Αχαΐας με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία – Η Συμβολή της Διασποράς», η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 20 Ιανουαρίου 2021.

«Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική Δημόσια Διπλωματία, επισήμανε ο Γιάννης Χρυσουλάκης, εξηγώντας πώς αυτό το μήνυμα εξειδικεύεται στον τομέα του Πολιτισμού όπου η Ελλάδα αποτελεί «γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

Μιλώντας για τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα, ο Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στον ελληνικό Πολιτισμό ως έναν από τους «κύριους διαμορφωτές» του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Παράλληλα, μίλησε για την εξέχουσα θέση της ελληνικής γλώσσας ως σημείο αναφοράς τόσο στην κλασική παιδεία και την ελληνορθόδοξη παράδοση, όσο και «σε όλα τα πεδία της επιστημονικής και δημόσιας σφαίρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Χρυσουλάκης επικέντρωσε την ομιλία του στην ελληνική Διασπορά ως «παγκόσμια δύναμη στον 21ο αιώνα» και ως νευραλγικό «μοχλό της Πολιτιστικής Διπλωματίας».

«Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού προωθούμε στο εξωτερικό την εικόνα της χώρας» επιμένοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στον πολυδιάστατο ρόλο και τη συμβολή της ελληνικής Ομογένειας και των διασπορικών δικτύων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, παραθέτοντας τη ρήση του Γκαίτε «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την οικουμένη», παρομοίασε την ελληνική Ομογένεια ως τον νου και την καρδιά της Ελλάδας.

Στη διαδικτυακή ημερίδα της ΑΗΕΡΑ Αγίου Ανδρέα Αχαΐας με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία – Η Συμβολή της Διασποράς», συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Βλάσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, o Πρέσβης του Καναδά, κ. Μαρκ Άλεν, ο Ανώτατος Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ, κ. Τζορτζ Χωριάτης, και ο Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ HELLAS κ. Κώστας Βαρσάμης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο πρόεδρος ΑΗΕΡΑ HJ25 Αγ. Ανδρέα Αχαΐας, Δημήτρης Μουτούσης.

Σχετικά άρθρα