Στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι ηγέτες των «27» χωρών της ΕΕ και παρουσιάστηκαν προφορικά από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν υπάρχει λέξη για ενιαία πολιτική των εταίρων όσον αφορά στην προμήθεια εμβολίων.
Τονίζεται, απλώς, ότι επιθυμούν την επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούν τις εταιρείες (κυρίως τις Pfizer-BioNTech σε αυτή τη φάση) να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί για τις παραδόσεις.
Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε υποκρισία.
Κι αυτό διότι μια σειρά κράτη-μέλη «τρέχουν» πιο γρήγορα από την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.
Και φροντίζουν ήδη να προμηθευτούν αυτόνομα τις ποσότητες που θεωρούν αναγκαίες και δίνουν εγκρίσεις σε εμβόλια πριν από τη σχετική ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η Ουγγαρία, η οποία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, από τη Μόσχα.
Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα πως τα εμβόλια θα φθάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.
«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», είχε δηλώσει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.
Σημειώνεται ότι η αρμόδια ουγγρική ρυθμιστική Αρχή, εκτός από το Sputnik-V, έχει δώσει την καταρχήν έγκρισή της και για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης – έστω και αν σε επίπεδο ΕΕ η σχετική απόφαση αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου (ΕΜΑ).
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης διεξάγει συνομιλίες και με την κινεζική Sinopharm για να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο.
Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε η Γερμανία, ενώ έσπευσαν να τη μιμηθούν και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος.