Την κάθετη αντίθεσή του με διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε ο απόστρατος Ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, θεωρητικός της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», του δόγματος δηλαδή που παράνομα θέλει ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, νησιά, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ να ανήκουν στην Άγκυρα.
Ο απόστρατος που οι απόψεις του αγγίζουν συχνά τα όρια του γελοίου, σε συνέντευξή του στην ακροδεξιά εφημερίδα Sözcü δήλωσε:
«Στη Λωζάνη Τουρκία και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει τα χωρικά ύδατα να είναι 3 μίλια.
»Αλλά η Ελλάδα το 1936 με νόμο που ψήφισε, τα επέκτεινε στα έξι μίλια.
[σ.σ. δεν συμφώνησαν αυτό. Η συνθήκη αναφέρει ότι η Τουρκία παραιτείται πάσης εδαφικής κυριαρχίας πέρα των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της].
»Η Τουρκία το 1964 τα επέκτεινε και αυτή όπως η Ελλαδα στα 6 μίλια.
»Καθώς το θαλάσσιο δίκαιο δίνει το δικαίωμα για 12 μίλια, η Ελλάδα θέλει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
»Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή τη στάση της Ελλάδας.
»Διότι η εφαρμογή των 12 μιλίων θα εμφανίσει μία κατάσταση σε βάρος της Τουρκίας.
»Η πρόσκληση προς την Ελλάδα παρά τη κακομαθημένη και ασυμβίβαστη στάση της, δεν έχει κανένα νόημα.
»Μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τις διερευνητικές συνομιλίες ως όχημα επιβολής των θέσεων της στην Τουρκία.
»Υπάρχει κάτι το σαφές. Η Ελλάδα και οι χώρες – ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να στριμώξουν την Τουρκία στην Ανατολία.
»Η Τουρκία γεωπολιτικά, πολιτικά και οικονομικά, είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο και Μεσόγειο», όπως τονίζει.
Μάλιστα επιχειρώντας να ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σημείωσε πως δεν περιμένει να υπάρξει αποτέλεσμα στο νέο κύκλο διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.