Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Είστε ακόμη αισιόδοξοι για την Ελλάδα;

Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Είστε ακόμη αισιόδοξοι για την Ελλάδα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την πτώση του ΑΕΠ τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι ακόμη αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως ερώτημα αν η Κομισιόν “θα αναθεωρήσει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας εάν συνεχιστεί η ύφεση το 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του θέτει το θέμα των πρόσφατων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δείχνουν ότι «το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1.1% και 0.3%, αντίστοιχα», την ίδια στιγμή που «ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2014, όσο και η πρόσφατη αξιολόγηση της Κομισιόν για το Ελληνικό Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Occassional Paper 192, April 2014) προβλέπουν ανάπτυξη για το 2014 της τάξης του 0.6%», ενώ οι εκτιμήσεις της τελευταίας για τα επόμενα δύο χρόνια ‘απογειώνονται’ στο «2.9% για το 2015 και 3.7% για το 2016».

Ακολουθεί η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1.1% και 0.3%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, τόσο ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2014, όσο και η πρόσφατη αξιολόγηση της Κομισιόν για το Ελληνικό Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Occassional Paper 192, April 2014) προβλέπουν ανάπτυξη για το 2014 της τάξης του 0.6%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Αξιολόγηση της Κομισιόν (σελ. 13) η ανάπτυξη για το 2014 θα “στηριχτεί από την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων”, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν μείωση των επενδύσεων και αναιμική αύξηση των καθαρών εξαγωγών.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, “απογειώνονται” για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.9% για το 2015 και 3.7% για το 2016.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Παραμένει αισιόδοξη για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ;

2) Σκοπεύει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά και την αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβρη; Εάν ναι, θα οδηγούσε κάτι τέτοιο σε αντίστοιχη αναθεώρηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα;

Σχετικά άρθρα