Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σε πάνε μακριά»

Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σε πάνε μακριά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου,

Ηχηρό ράπισμα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του σε Facebook και Twitter, απαντώντας στον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι για τη διακοπή των διερευνητικών το 2016 ευθύνεται η τότε ελληνική κυβέρνηση: «Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», ισχυρίστηκε ο Τούρκος.

«Σε σύγχυση (ο) Τούρκος ΥΠΕΞ διατείνεται ότι (οι) διερευνητικές σταμάτησαν το “2016 όταν ανέλαβε” (ο) Τσίπρας, που, όμως ανέλαβε ΠΘ τον Γενάρη του 2015.

»(Οι) Συνομιλίες διακόπηκαν πράγματι το 2016, μετά (το) πραξικόπημα στην Τουρκία, καθότι (ο) Ερντογάν ΔΕΝ εμπιστευόταν (τους) στρατιωτικούς και διπλωματικούς διαπραγματευτές του και απέφυγε να ορίσει καινούργιους.

»Δίδαγμα: τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και δεν σε πάνε μακριά», καταλήγει ο Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτή η συμβουλή και ράπισμα του Κοτζιά στον Τσαβούσογλου δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι συνηθίζουν να ψεύδονται και να παραποιούν την αλήθεια.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των Τούρκων στις διερευνητικές ήταν ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, σκληρός κεμαλικός και από τους έμπειρους της τουρκικής διπλωματίας, τον οποίο ο Ερντογάν φρόντισε να στείλει όσο πιο μακριά γίνεται, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και ενεργή εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές.

Η τοποθέτησή του στον ΟΗΕ είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι διερευνητικές διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας.

Ιστορικό ραπισμάτων

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Κοτζιάς ραπίζει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά (καλοκαίρι 2017), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Νίκο Κοτζιά για να τον πικάρει:

«Δεν είμαστε φοιτητές σου για να μας κάνεις μάθημα», για να λάβει επί τόπου την πληρωμένη απάντηση από τον Κοτζιά:

«Δεν είναι ντροπή να είναι κανείς μορφωμένος Μεβλούτ».

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Σμύρνης, δημιουργήθηκε μια μικρή αναστάτωση εξαιτίας δύο τουρκικών μαχητικών, του σμήνους επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έκαναν πρόβα σε χαμηλό ύψος πάνω από την παραλία της πόλης.

Όταν ο Νίκος Κοτζιάς αναρωτήθηκε τι συνέβαινε, εξαιτίας του έντονου θορύβου από τους κινητήρες των αεροσκαφών που πετούσαν σε χαμηλό ύψος, δείχνοντας με το δάχτυλο προς τον ουρανό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου του είπε «χαριτολογώντας»:

«Δεν έχουν στόχο εσένα, μην ανησυχείς».

Δίχως να προλάβει ούτε για λίγο να «χαρεί» την «εξυπνάδα» του, έλαβε αμέσως την ακόλουθη απάντηση από τον Κοτζιά:

«Εγώ νόμιζα ότι ήταν η ελληνική πολεμική αεροπορία».

Τελευταίο, που έγινε γνωστό μόλις νωρίτερα τη Δευτέρα, το αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Euractiv:

«Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν στην Άγκυρα και οι δύο υπαινίχθηκαν ότι το (ερευνητικό) σκάφος τους θα έφτανε στα νότια της Κρήτης.

»Και τους είπα γελώντας: “Θα σας βυθίσουμε. Δεν θα φτάσετε ποτέ”».

Σχετικά άρθρα