Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ισραηλινό Tavor θα μπορούσε να γίνει το νέο τυφέκιο εφόδου του Ελληνικού Στρατού

Το ισραηλινό Tavor θα μπορούσε να γίνει το νέο τυφέκιο εφόδου του Ελληνικού Στρατού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Βίντεο, ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), Ελληνικός Στρατός, Ισραήλ, Πολεμική Βιομηχανία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές δειγμάτων φορητού οπλισμού που το τελευταίο εξάμηνο αρκετές εταιρείες είχαν προμηθεύσει προς αξιολόγηση στον Ελληνικό Στρατό, για την επιλογή του νέου τυφεκίου εφόδου καθώς και πιστολιού 9 x 19 χιλ.

Είναι ξεκάθαρο πως για επιχειρησιακούς λόγους η επιλογή του κύριου διαμετρήματος θα είναι το 7.62 x 51 για τον κύριο όγκο των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις θα συνεχίσουν με το διαμέτρημα 5.56 x 45 που προσδίδει την απαιτούμενη ευελιξία.

Τα όπλα που αξιολογήθηκαν είναι κορυφαία και σε χρήση από τους στρατούς των χωρών κατασκευής τους.

Επιπλέον, έχουν επιλεγεί από πολλούς ακόμη χρήστες ανά τον κόσμο, μη αφήνοντας έτσι περιθώρια αμφισβήτησης της ποιότητας και της αξιοπιστίας τους.

Τα αποτελέσματα λοιπόν των δοκιμών ήταν τα αναμενόμενα και η επιλογή θα βασισθεί στην πρόσθετη αξία της συμπαραγωγής στην Ελλάδα και φυσικά την τιμή και τα δικαιώματα εξαγωγών.

Σ’ αυτό το πεδίο φαίνεται να ξεχωρίζει η πρόταση της Ισραηλινής IWI (Israel Weapon Industries Ltd) με το τυφέκιο Tavor 7 και Micro Tavor που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Ισραηλινό στρατό.

Η πιθανή συνεργασία μεταξύ της Ισραηλινής πλευράς και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε., θα μπορούσε να είναι η βάση για την διείσδυση των πρώτων σε νέες αγορές (χώρες Ε.Ε., ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα).

Το συγκρότημα των Ε.Α.Σ Αιγίου θα είναι αυτό που θα εισπράξει τα πολλαπλά οφέλη της πιθανής συνεργασίας.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Ισραηλινούς και η πλήρης παραγωγή των τυφεκίων από τα ΕΑΣ δεν δημιουργεί έναν «ανταγωνιστή» όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές/Αμερικανικές εταιρείες που διεκδικούν το πρόγραμμα φορητού οπλισμού, αλλά ένα ισχυρό συνεργάτη επί Ευρωπαϊκού Εδάφους για την προώθηση των τυφεκίων σε νέες αγορές.

Η σχεδίαση των Tavor 7 και Μicro Tavor είναι τύπου Bullpup, συνδυάζοντας μικρές διαστάσεις και άριστες επιδόσεις τόσο σε ανοιχτό πεδίο (διατήρησης μεγάλου μήκους κάνης) όσο και σε μάχες σε Αστικό περιβάλλον (CQB).

Αξιόλογες Ένοπλες Δυνάμεις που χρησιμοποιούν τυφέκια τύπου Bullpup είναι εκτός από τις I.D.F στο Ισραήλ, αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Κίνας και άλλες.

Είναι μεγάλης σημασίας και αξίζει να σημειωθεί πως και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου έχει ήδη σε Υπηρεσία μεγάλες ποσότητες του Ισραηλινού Tavor που σημαίνει πως μελλοντικές παραγγελίες ή / και υποστήριξη σε ανταλλακτικά θα μπορεί να γίνεται από τα ΕΑΣ.

Σχετικά άρθρα