Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέρκελ δεν θέλει Τσίπρα αλλά ούτε και… χαλάρωση

Η Μέρκελ δεν θέλει Τσίπρα αλλά ούτε και… χαλάρωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ φιλοξενεί η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ σε καμιά περίπτωση δεν είναι συνάντηση ρουτίνας όπως το χαρακτήρισε το Βερολίνο αλλά ούτε και ένα ταξίδι που θα δώσει πολλά πράγματα στον Αντώνη Σαμαρά.

Γιατί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ μπορεί το Βερολίνο να μην θέλει τον Τσίπρα Πρωθυπουργό αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει χαλάρωση του μνημονίου που ζητά ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ:

Όπως ανακοίνωσε στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτζ, στο επίκεντρο των συνομιλιών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να βρεθούν κυρίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ούτε η κ. Βιρτζ αλλά και ούτε και ο εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, θέλησαν να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, για παράδειγμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Η κ. Βιρτζ θέλοντας να μετριάσει πιθανές εντυπώσεις ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων και δεδομένου της επίσκεψης στο Βερολίνο του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, τη Δευτέρα, δηλαδή μια μέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ως «επίσκεψη ρουτίνας».

Δύσκολα όμως μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια «επίσκεψη ρουτίνας» ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας.

Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Το άλλο κεντρικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν επειδή εκτιμούν ότι μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα. Τη λογική αυτή συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμοσφαίρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει.

Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Οπωσδήποτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα