Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κ. Ταραντίλης αγνοεί ότι η Γερμανία προχώρησε μονομερώς σε διμερείς συμφωνίες προμήθειας εμβολίων;

Ο κ. Ταραντίλης αγνοεί ότι η Γερμανία προχώρησε μονομερώς σε διμερείς συμφωνίες προμήθειας εμβολίων;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Εμβόλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισραήλ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Ταραντίλης,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύναψη διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες για την προμήθεια εμβολίων, υποστήριξε ότι:

«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς.

»Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος», υποστήριξε και συνέχισε:

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”.

»Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», είπε.

Ο κ. Ταραντίλης μάλλον αγνοεί, είναι εξάλλου και καινούργιος στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, δημοσίευμα της BILD στις 19 Δεκεμβρίου, που αναδημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, το οποίο αναφέρει:

Σε διμερή συμφωνία με Pfizer/BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια προχώρησε μονομερώς η γερμανική κυβέρνηση. 

Μαζί με τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα λάβει αναλογικά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της Moderna η Γερμανία εξασφαλίζει συνολικά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει άλλες 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/Biontech, όπως αναφέρει η BILD. 

Τόσο το εμβόλιο Moderna όσο και το εμβόλιο των Pfizer/Biontech (μαζί 136,3 εκατομμύρια δόσεις) θα παραδοθούν πλήρως στη Γερμανία το 2021, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Επομένως 68,15 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανοσία της αγέλης».

Επιπλέον, η Γερμανία έχει παραγγείλει περαιτέρω εμβόλια, για τα οποία εκκρεμεί ακόμη έγκριση.

42 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Curevac έρχονται στη Γερμανία μέσω της ΕΕ, συν 20 εκατομμύρια δόσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Γερμανία λαμβάνει 56,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο AstraZeneca από την ΕΕ και 37,25 εκατομμύρια από το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται ακόμα να αγνοεί δημοσίευμα του Politico μόλις εχθές, 7 Ιανουαρίου, που αναφέρει:

Ενώ το Βερολίνο υπερασπίστηκε την κοινή αγορά εμβολίων κορωνοϊού όσο είχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2020, έκανε ταυτόχρονα πρόσθετες συμφωνίες με παραγωγούς εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων των BioNTech / Pfizer και CureVac – για επιπλέον δόσεις.

Και τώρα αγοράζει επιπλέον εμβόλια που δεν ήθελαν άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία, μια χώρα με 83 εκατομμύρια πληθυσμό, είπε ότι λαμβάνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία.

Επιπλέον, το Βερολίνο θα αγοράσει δόσεις που δεν αγοράζουν άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας 50 εκατομμύρια από 160 εκατομμύρια δόσεις Moderna – πολύ περισσότερο από την αναλογική κατανομή του.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Γερμανίας αποτελούν τεχνικά παραβίαση της στρατηγικής εμβολιασμού της Επιτροπής, καθώς το μπλοκ συμφώνησε (…) να μην υπάρξουν διμερείς συζητήσεις με τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύτηκε.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι (η Γερμανία) συμμορφώνεται με το «πνεύμα της συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ», διότι οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας θα παραληφθούν μετά τον εφοδιασμό (της παραγγελίας) της Επιτροπής.

Συμπέρασμα: Όταν η Γερμανία παραγγέλνει διμερώς εμβόλια υπάρχει πάντα… παράθυρο.

Η Ελλάδα και οι υπόλοιποι να… περιμένουμε σαν καλά παιδιά τη σειρά μας μετρώντας θύματα και παρακολουθώντας τις ζωές μας να καταστρέφονται;

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Politico, με επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, το οποίο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Thanks to deep pockets, Germany snaps up extra coronavirus jabs

Σημειώνεται ότι και η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό.

Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη», στον Μανώλη Καλατζή και τον Κώστα Κωνσταντίνου και η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση, ει δυνατόν, να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια και από τη γείτονα.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών.

Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες και το κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορηματικά δήλωσε ότι ΔΕΝ θα υπάρξει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες. Μόνο η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες κ. Ταραντίλη;

Συμπερασματικά, μάλλον ο κ. Ταραντίλης -και όχι ο κ. Τσίπρας- είναι ο ανενημέρωτος για το τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Υγεία και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

Σχετικά άρθρα