Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φιλελεύθερος»: Ποιος Κύπριος αρχηγός ζήτησε από τον Τσίπρα να απομακρύνει τον Κοτζιά από το ΥΠΕΞ

«Φιλελεύθερος»: Ποιος Κύπριος αρχηγός ζήτησε από τον Τσίπρα να απομακρύνει τον Κοτζιά από το ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Κατρούγκαλος, Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Ο Νίκος Κοτζιάς το είχε προαναγγείλει πριν δύο περίπου μήνες στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ (29 Οκτωβρίου 2020) και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, ότι στο νέο του βιβλίο θα αποκάλυπτε ποιος Κύπριος πολιτικός ζήτησε την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, γράφει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» και συνεχίζει:

Ο Νίκος Κοτζιάς στο νεοεκδοθέν «Η λογική της λύσης» (Εκδόσεις Gutenberg 2020), που ασχολείται κυρίως με το Μακεδονικό Ζήτημα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλει αρχηγό μεγάλου κυπριακού κόμματος και επιβεβαιώνει ορισμένες φήμες που κυκλοφορούσαν τότε (2016-2017) για τις αντιδράσεις.

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις που έλαβε μέρος και ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και στη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός κανονικού κράτους που θα τερμάτιζε τη Συνθήκη Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Ο Νίκος Κοτζιάς, που προκαλούσε τότε δυσφορία στους κύκλους της ενδοτικής γραμμής στο Κυπριακό, δεν «επέτρεψε» στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς να επιβάλουν μια συμφωνία βάσει της οποίας δεν θα αποχωρούσε ο τουρκικός στρατός, δεν θα τερματίζονταν οι εγγυήσεις.

Μάλιστα, στη διάσκεψη της Γενεύης (Ιανουάριος 2017) συζητήθηκε για πρώτη φορά από το 1974 η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, συζήτηση που οδήγησε τελικά στην κατάρρευση των συνομιλιών εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας (διά στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και του Μουσταφά Ακιντζί.

Γράφει, λοιπόν, ο Κοτζιάς στο «Η λογική της λύσης» (σελ. 443-444):

«Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κυπριακό το σλόγκαν που κυριαρχούσε στις συζητήσεις μέχρι το Κραν Μοντανά ήταν ότι “κάθε προηγούμενη διαπραγμάτευση ήταν και καλύτερη της επόμενης”.

»Ότι “κάθε νέα διαπραγμάτευση ξεκινά από χειρότερο σημείο”.

»Αναστροφή αυτής της πορείας έγινε στο Κραν Μοντανά, διότι εκεί η ελληνική διπλωματία κατάφερε να επιβάλει ως κεντρικό σημείο την αναγνώριση της θέσης ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει φυσιολογικό κράτος, να καταργηθούν δε οι δύο Συνθήκες που συνόδευαν τη Συμφωνία της Ζυρίχης, δηλαδή εκείνης της λεγόμενης “Συμμαχίας” και των “Εγγυήσεων”.

»Θέσεις που υιοθετήθηκαν από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, προωθήθηκαν από την ελληνική διπλωματία όχι μόνο ενάντια στις τουρκικές ακρότητες και στις βρετανικές συμπεριφορές, αλλά και ενάντια σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αντίληψης που είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα κομμάτι της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ».

Ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν επικεφαλής του κινήματος «Πράττω» δεν άφησε αναπάντητο αυτό που ο ίδιος είχε προαναγγείλει τον Οκτώβρη στο ΡΙΚ.

Στην υποσημείωση της παραπάνω αναφοράς, στην ίδια σελίδα του βιβλίου, υπογραμμίζει:

«Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία της νέας ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, πέραν ασφαλώς του ίδιου του Α. Τσίπρα, ήταν ο Κ. Καραμανλής και στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

»Δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, είχα μετακινηθεί την ίδια μέρα στο Παρίσι (για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό) και την επομένη στις Βρυξέλλες (για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ) και ο Ά. Κυπριανού, Γραμματέας του ΑΚΕΛ (που συμπεριφερόταν στο θέμα σαν να ήταν συγκυβερνήτης της Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Γ. Κατρούγκαλο, έθεσε ζήτημα στον Τσίπρα, κατά τις πληροφορίες της εποχής, απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λίγους μήνες μετά στο Κραν Μοντανά, ο Κοτζιάς αποχώρησε από το ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο του 2018, ο Κατρούγκαλος διορίστηκε στη θέση του αν και δεν φαινόταν να είχε ανάλογη εμπειρία, ο Άντρος Κυπριανού παραμένει ΓΓ του ΑΚΕΛ και το Κυπριακό παραμένει άλυτο εξ υπαιτιότητας της κατοχικής Τουρκίας, καταλήγει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».

Σχετικά άρθρα