Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέτσας: Η Τουρκία δύο φορές εμφανίστηκε έτοιμη στα λόγια για διερευνητικές αλλά υπαναχώρησε

Πέτσας: Η Τουρκία δύο φορές εμφανίστηκε έτοιμη στα λόγια για διερευνητικές αλλά υπαναχώρησε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Στέλιος Πέτσας, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας πως «στο ίδιο ακριβώς διάστημα, πέρα από τη διπλή εξωγενή πρόκληση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

»Από τα τέλη Φεβρουαρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή του κορονοϊού, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια οργανωμένη από τουρκικές Αρχές επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στον Έβρο.

»Θέλησαν να μας αιφνιδιάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

»Οι δυνάμεις που φυλάττουν τα σύνορά μας απέδειξαν ικανότητα και αποτελεσματικότητα στην απόκρουση του τουρκικού σχεδίου.

»Και η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε κοντά μας αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

»Στη συνέχεια η τουρκική ηγεσία επανήλθε στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

»Προχώρησε κατόπιν σε πρόκληση για ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και τον Πολιτισμένο Κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

»Και συνέχισε με την έκδοση παράνομων Navtex και κατόπιν την αποστολή του Ορούτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

»Δύο φορές εμφανίστηκε έτοιμη στα λόγια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δύο φορές στην πράξη υπαναχώρησε.

»Αντί για πρόσκληση διαλόγου, όπως είχε δεσμευτεί, απάντησε με πρόκληση του Στόλου της.

»Βρήκε, όμως, απέναντί της πανέτοιμες τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αλλά και την ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς της, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας την εκτενή αναφορά του στα εθνικά θέματα και τον απολογισμό της χρονιάς που κλείνει, ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως η Τουρκία «οφείλει τώρα να επιλέξει:

»Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

»Ήδη η χώρα μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενώ συμφώνησε και στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Σχετικά άρθρα