Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κριτική Κοτζιά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το «κλείσιμο των κόλπων»

Κριτική Κοτζιά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το «κλείσιμο των κόλπων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Ιόνιο Πέλαγος, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς,

«Κλείσιμο Κόλπων – Αιγιαλίτιδα: η φοβική ΝΔ και τα λάθη της», τιτλοφορείται άρθρο – σχόλιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκου Κοτζιά, αναφορικά με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του κλεισίματος των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος ως προαπαιτούμενο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. από 6 που είναι σήμερα.

Ο Νίκος Κοτζιάς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι από το 2018 ήταν όλα έτοιμα αλλά όταν το ανακοίνωσε δέχθηκε επιθέσεις με «ακατονόμαστους χαρακτηρισμούς» από τον συστημικό Τύπο και τη Νέα Δημοκρατία και «μεγαλοπρεπές “άδειασμα”» από τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει ότι πρώτα έπρεπε να κλείσουν οι κόλποι, ύστερα να επεκταθεί η Αιγιαλίτιδα Ζώνη (χωρικά ύδατα) και στο τέλος να γίνουν οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι έχει γίνει εργασία για κλείσιμο των κόλπων σε όλη την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η χώρα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Διαβάστε την ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά στο Facebook:

«Επί 32 χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγνοούσαν σκόπιμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για το κλείσιμο των Κόλπων (το λεγόμενο «μη ξηρό έδαφος») και την Αιγιαλίτιδα.

»Όταν μετά από δύο χρόνια εργασίας ανακοίνωσα το 2018 ότι ήταν έτοιμα προς υπογραφή σχέδια προεδρικών διαταγμάτων στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλος ο συστημικός Τύπος και τα κανάλια, με “μπροστάρη” τη ΝΔ μου επιτέθηκαν με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς.

»Αυτή η επίθεση συνοδεύτηκε και ενισχύθηκε από ένα μεγαλοπρεπές “άδειασμά” μου από τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

»Σήμερα, έρχονται οι αρμόδιοι της ΝΔ να θριαμβολογήσουν για κάτι που δεν γνώριζαν καν τι είναι μέχρι πριν λίγους μήνες όταν το απέρριπταν με μεγαλοστομίες.

»Ασφαλώς είναι καλό που η κυβέρνηση κλείνει τους κόλπους και σωστό που το κάνει με προεδρικά διατάγματα μιας και η πράξη αυτή γίνεται προς υλοποίηση του επικυρωτικού νόμου του Δίκαιου της Θαλάσσης το 1982 (άρθρο 2 του κυρωτικού νόμου, 10.12.1982, Ν. 2321/1995, ΦΕΚ Α’ 136/1995, αναλυτικά για το νομικό ζήτημα στο βιβλίο μου για τη Λογική της Λύσης σελίδα 659-665).

»Ο τρόπος, όμως, που το κάνει έχει τρία αρνητικά χαρακτηριστικά: Λανθασμένα, Ευνουχισμένα, Φοβισμένα.

»Πιο συγκεκριμένα, (α) ένας από τους λόγους που κλείνονται οι κόλποι είναι να “κερδηθεί” έδαφος και θαλάσσια ζώνη, αφού με τη διαμόρφωσή τους, οι ζώνες όπως η ΑΟΖ και η Αιγιαλίτιδα, δεν ξεκινάνε από την ακτογραμμή, αλλά από την ευθεία γραμμή βάσης, δηλαδή την γραμμή που κλείνει τον κόλπο (επί παραδείγματι, αν ο κόλπος έχει έξη μίλια βάθος, η Αιγιαλίτιδα (+12 μίλια) θα έχει 18 μίλια απόσταση από την ακτή.

»Η ΝΔ αντέστρεψε τη σειρά. Πρώτα έκανε κακές συμφωνίες ως προς την ΑΟΖ, χωρίς να έχει υπολογίσει τους κόλπους, και κατόπιν, τώρα, τους κόλπους.

»Όλη την έτοιμη δουλειά που βρήκε την έκανε ανάποδα και στραβά.

»Εφάρμοσε το “μέτρημα” και τις προβλέψεις της εργασίας μας 2016-8, χωρίς να καταλάβουν τι πρέπει να γίνει πρώτο και τι δεύτερο.

»Αποτέλεσμα, να μικρύνουν όλες οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες όπως τις προβλέψαμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

»(β) Η ΝΔ ευνούχισε την προετοιμασία που είχε γίνει.

»Όπως και η ηγεσία του Υπουργείου που με διαδέχτηκε, έτσι και ο Ν. Δένδιας, έκοψε από τον σχεδιασμό τον ακρογωνιαίο λίθο του: την πρόβλεψη για κλείσιμο κόλπων τον Οκτώβριο του 2018 πέρα από το Ιόνιο και την Νότιο Πελοπόννησο και στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

»Έκοψε το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης των δύο αυτών νησιών φοβούμενοι για το τι θα πουν οι Τούρκοι που έχουν πολλαπλώς παραβιάσει ακόμα και τη Συμφωνία της Μαδρίτης και έχουν κάνει σειρά από μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο (όπως πρόσφατα τον εσωτερικό νόμο για τη ζώνη έρευνας και διάσωσης, συμφωνία με Λιβύη).

»(γ) Η προετοιμασία ήταν για όλη την Ελλάδα.

»Τον Οκτώβριο του 2018 από Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας μέχρι την Δυτική Κρήτη.

»Και ύστερα τον Ιανουάριο του 2019 όλη την Κρήτη και στη συνέχεια κλιμακωτά όλη τη χώρα.

»Αν είχαν υλοποιηθεί όλα αυτά που με κόπο προετοιμάσαμε θα είχαμε αποφύγει πάρα πολλές από τις τουρκικές παράνομες προκλήσεις.

»Η ΝΔ, όπως και ο Υπουργός που με διαδέχτηκε, φοβήθηκαν να κάνουν το αναγκαίο πολιτικό βήμα.

»Ίσως της αρκεί της ΝΔ η υπεροπλία στα Μέσα Ενημέρωσης και όχι η πολιτική διασφάλιση της θέσης της χώρας.

»Για αυτό, καλό θα ήταν, εκείνοι που βρίσκουν έτοιμη εργασία να μην παριστάνουν τους μοχθούντες μόνο και μόνο γιατί φοβισμένοι την ευνούχισαν».

Σχετικά άρθρα