Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Νίκος Κοτζιάς, 70 ετών»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Νίκος Κοτζιάς, 70 ετών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς,

Τα γενέθλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκου Κοτζιά, ανήμερα του Χειμερινού Ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου), θυμήθηκε η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σε δημοσίευμα του ανταποκριτή στη Βιέννη Μίκαελ Μάρτενς (Michael Martens), στη στήλη της εφημερίδας «Πρόσωπα», αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Υπάρχει εξωτερική πολιτική που τροφοδοτείται από συγκρούσεις και εξωτερική πολιτική που ζει από λύσεις, δήλωσε κάποτε ο Νίκος Κοτζιάς.

»Όταν ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του πρόσφερε το 2015 το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών, ο υποψήφιος προειδοποίησε ότι δεν τον αφορά το να διαδίδει διπλωματικές κενολογίες στα ευγενή σαλόνια για τέσσερα χρόνια.

»Θέλει -είπε- να ασκήσει εξωτερική πολιτική ως επίλυση διενέξεων.

»Όταν ο Τσίπρας και η ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποίο δεν ανήκε ο Κοτζιάς, έχασε τις εκλογές το 2019, η κυβέρνηση δεν άφησε πίσω της κάτι περισσότερο από μεγάλες αναταραχές και παραλίγο αποκλεισμό από την ευρωζώνη.

»Με μία εξαίρεση: Προς έκπληξη ακόμη και έμπειρων παρατηρητών, κατέστη δυνατό, μετά από δεκαετίες στασιμότητας, με την ευθύνη και της Αθήνας, να ξεπεραστεί η “διαφωνία για την ονομασία” με τη Μακεδονία (σήμερα Βόρεια Μακεδονία).

»Με την πολιτική στήριξη του Τσίπρα, ο Κοτζιάς σχεδίασε μια έξυπνη λύση-πακέτο, που εγκρίθηκε από τα δύο κράτη το 2018.

»Εν τω μεταξύ, ο Κοτζιάς επέστρεψε στον ακαδημαϊκό χώρο, από τον οποίο και εισήλθε στην πολιτική.

»Όπως πάντα, θα γιορτάσει τα 70α γενέθλιά του αυτήν τη Δευτέρα χωρίς αλκοόλ – αλλά γνωρίζοντας ότι ανήκει στους λίγους Έλληνες Υπουργούς Εξωτερικών του πρόσφατου παρελθόντος που έχουν αφήσει πίσω τους απτά αποτελέσματα», καταλήγει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Σχετικά άρθρα