Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημ. Βίτσας: Τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν δεν τη δέχεσαι! Εκεί μουλαρώνεις!

Δημ. Βίτσας: Τη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν δεν τη δέχεσαι! Εκεί μουλαρώνεις!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δημήτρης Βίτσας, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Κρατικός Προϋπολογισμός, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Υπέρ ενός συμβιβασμού με την Τουρκία στα πρότυπα της συμφωνίας με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημ. Βίτσας, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για ζητήματα κυριαρχίας, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον της απαίτησης της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Η Αριστερά είναι ταυτισμένη με δύο πράγματα: οι διεθνείς διενέξεις να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, προς όφελος και των δύο μερών και δεύτερον -καλούμε και τη ΝΔ να το αποδεχτεί– αντικειμενικά σε διεθνές επίπεδο ενυπάρχει ο συμβιβασμός», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ».

«Δεν μιλάω για νησιά, βραχονησίδες και κυριαρχικά δικαιώματα.

»Για παράδειγμα, μια χαρά συμβιβαστήκαμε με την Ιταλία για τα χωρικά ύδατα, για την επήρεια των Στροφάδων και των τριών νησιών πάνω από την Κέρκυρα», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Αναφορικά με τους χάρτες που βγάζει η Τουρκία κατά καιρούς, περί «Γαλάζιας Πατρίδας», τόνισε ότι «αυτό δεν το δέχεσαι. Εκεί, μουλαρώνεις».

Αναφερόμενος στο Καστελλόριζο, είπε «έχει 100% επήρεια; Έχει 0%; το άκουσα κι αυτό. Δεν το βάζουν Τούρκοι, το βάζουν Έλληνες.

»Είναι θέμα συζήτησης και εκατέρωθεν συμβιβασμών.

»Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα διεθνή ύδατα που είναι ανάμεσα μας και μπορούν να λυθούν».

Λέει «όχι» στο τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, τονίζοντας:

«Εμείς δεν θα το δεχόμασταν. Στο βαθμό που υπάρχει απειλή, είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, αν πεις αποστρατικοποιώ».

Υπογράμμισε ότι αν προσφύγουμε στη Χάγη «θα δικαιωθούμε πλήρως».

«Η καθόμαστε σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε, εγώ λέω δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα περάσουν δεκαετίες, και η δεύτερη λύση είναι να πάμε στη Χάγη.

»Αλλιώς θα λέμε και θα ξαναλέμε τα ίδια», επισήμανε.

«Ο Μητσοτάκης πήγε στη Γαλλία για φρεγάτες και γύρισε με Rafale», δήλωσε ο κ. Βίτσας, σχολιάζοντας το χθεσινό «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού 2021.

«Ενίσχυση χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, όμως αυτή χρειάζονται;

»Να μην ξέρουμε πώς θα ενισχυθούν;

»Χρειάζεται εστιασμένα να λένε να πάρουμε αυτό, εκείνο κ.λπ.

»Δεν υπάρχουν αυτά, οπότε ψηφίζουμε “παρών”. Κάθε ένα που θα έρχεται τη Βουλή θα το εξετάζουμε».

«Δεν είναι πιο σωστό να λέμε, αποδεχόμαστε ότι χρειάζεται ενίσχυση, αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο και κάθε φορά να τοποθετούμαστε;», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα