Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρβιτσιώτης: H Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: H Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ισχυρά μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε τηλεδιάσκεψη με τους Πρέσβεις των κρατών- μελών της ΕΕ, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσίασε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών- μελών τις ελληνικές θέσεις.

Ως προς το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, μένοντας πιστή στις αποφάσεις που έλαβε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Πρόκειται, όπως είπε, για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ, η οποία παρουσίασε στην Τουρκία την επιλογή μεταξύ αφενός της οδού της συνεργασίας, αφετέρου της οδού της παραβατικότητας και της καταπάτησης των ευρωπαϊκών αξιών.

«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει την ισχύ και την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ως διεθνής παίκτης.

»Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΕΕ αν δεν τηρήσουμε τις αποφάσεις μας» σημείωσε.

Σχετικά με το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας έχει επιβεβαιώσει διαχρονικά την προσήλωσή της στον διάλογο, ο οποίος όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός καλόπιστου συνομιλητή που επιθυμεί τον διάλογο.

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ούτε υπό καθεστώς απειλών ούτε επί θεμάτων, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαλόγου, όπως τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας ή η προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας.

Επανέλαβε δε ότι μοναδικό αντικείμενο ενός διαλόγου αποτελεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αναφερόμενος στο υπάρχον προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι ο μεγάλος αριθμός των κρατών μελών έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του για την τουρκική παραβατικότητα.

Έθεσε, ακόμη, το θέμα της επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, καθώς, όπως ανέφερε, είναι αδιανόητο οπλισμοί ευρωπαϊκής προέλευσης να στρέφονται κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας κρατών-μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, μιας συμφωνίας η οποία είναι επωφελής για την τουρκική οικονομία.

Επεσήμανε ότι οι παραβιάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η Τελωνειακή Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης υιοθέτησης του Next Generation EU και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πανδημία του COVID-19.

Υπογράμμισε ότι η έγκρισή τους δεν θα πρέπει να τελεί υπό την ομηρία ζητημάτων που δεν σχετίζονται με το βασικό διακύβευμα της ανόρθωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σχετικά άρθρα