Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας από Ιορδανία: Η Τουρκία διακινδυνεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή

Νίκος Δένδιας από Ιορδανία: Η Τουρκία διακινδυνεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αϊμάν Σαφάντι, Ιορδανία, Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργείο Εξωτερικών,

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Ιορδανίας Αϊμάν Αλ Σαφάντι που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο Αμμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής, τόνισε μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν, ο Νίκος Δένδιας.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις, απειλεί με χρήση βίας, έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις ασφαλείας, με τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Λιβύη στον Καύκασο -«ταξιδιωτικό γραφείο τζιχάντ» – και θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που τηρούν το νόμο και μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών βρήκαν πολλά σημεία κοινής κατανόησης και προσέγγισης και γι’ αυτό υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση της τριμερούς, μέσω της ίδρυσης μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία καθώς και τη διεύρυνση αυτού του σχήματος συνεργασίας.

Ανέφερε, για παράδειγμα, πως συμφωνήθηκε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, να επισκεφτούν μαζί το Ιράκ, ώστε να προβάλουν ένα κοινό παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ των χωρών.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση διεξάγεται με φυσική παρουσία και όχι διαδικτυακά, λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδεται στην Ιορδανία και στην τριμερή συνεργασία. Επίσης, επιδοκίμασε τον ρόλο της Ιορδανίας ως φάρου ειρήνης και σταθερότητας σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο προσφυγικό.

Η Ιορδανία έχει έναν αριθμό-ρεκόρ προσφύγων στο έδαφος της και τους φιλοξενεί με ανθρώπινο τρόπο και δεν χρησιμοποιεί την παρουσία τους ως τρόπο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλες χώρες, επισήμανε.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν και πως είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο.

Δυστυχώς, παρατήρησε, υπάρχει μια χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί αυτήν τη βασική αντίληψη και αυτές τις προϋποθέσεις, και αυτή είναι η Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα προετοιμάζει τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Διεύρυνση της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της επόμενης Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ Κύπρος και Ιορδανία συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους δύο ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Οι τρεις Υπουργοί συμφώνησαν επίσης την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στους τομείς της άμυνας και τις ασφάλειας με κοινές συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών.

Ελλάδα και Ιορδανία έχουν ορίσει εθνικούς συντονιστές και εκπροσώπους στη Μόνιμη Γραμματεία της τριμερούς συνεργασίας που θα αρχίσει τη λειτουργία στις αρχές του έτους, στη Λευκωσία.

Επιπλέον επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να επισκεφθούν από κοινού το Ιράκ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν για επέκταση της συνεργασίας τους με σύνθεση 3+1.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Νίκου Δένδια μετά την τριμερή Σύνοδο:

«Ayman, σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σου.

»Είναι μεγάλη χαρά να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, μαζί και με τον Νίκο [Χριστοδουλίδη].

»Και το γεγονός ότι διεξάγουμε αυτή τη συνάντηση όχι διαδικτυακά, αλλά με φυσική μας παρουσία εδώ, λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδουμε στην Ιορδανία και σε αυτή την τριμερή.

»Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας την Ιορδανία που υπό την Αυτού Μεγαλειότητα αποτελεί φάρο ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την πολυτάραχη περιοχή.

»Γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζετε τεράστιες προκλήσεις.

»Και δεν πρόκειται μόνο για την πανδημία.

»Για παράδειγμα, έχετε αριθμό ρεκόρ προσφύγων στο έδαφός σας και τους φιλοξενείτε και τους περιθάλπετε ανθρώπινα, χωρίς να χρησιμοποιείτε την παρουσία τους για να εκβιάσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες.

»Εξετάσαμε αρκετά περιφερειακά ζητήματα στις εκτεταμένες συζητήσεις μας.

»Δυστυχώς, δεν έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία περιοχή χωρίς προβλήματα, το αντίθετο συμβαίνει.

»Συζητήσαμε για τη Λιβύη, συζητήσαμε για τη Συρία, συζητήσαμε για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, συζητήσαμε για την Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό.

»Και πρέπει να πω ότι βρήκαμε πολλά πεδία κοινής αντίληψης και κοινής προσέγγισης.

»Αυτός είναι ο λόγος, μεταξύ άλλων, που υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση αυτής της τριμερούς συνεργασίας μέσω της ίδρυσης μίας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία, καθώς και τη διεύρυνσή της.

»Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε οι τρεις μας ότι θα έπρεπε να επισκεφθούμε μαζί το Ιράκ, καθώς και να πάρουμε μαζί μας τον Αιγύπτιο ομόλογό μας.

»Ώστε να προβάλουμε ένα παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ χωρών.

»Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επαναλάβω το προφανές, που όμως πιστεύω ότι χρήζει επανάληψης: η τριμερής μας και οι συνεννοήσεις μας δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

»Είναι ανοικτές σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και μοιράζονται την ίδια αντίληψη: ειρήνη, σταθερότητα και διεθνές δίκαιο.

»Άρα είναι ανοικτή. Δυστυχώς, υπάρχει μία χώρα στην περιοχή –όλοι την γνωρίζουμε– που αμφισβητεί αυτή τη βασική αντίληψη, αυτές τις βασικές προϋποθέσεις. Και αυτή είναι η Τουρκία.

»Η Τουρκία ενεργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και έχοντας καταστεί δυστυχώς ο ταραχοποιός της περιοχής:

»Απειλώντας με χρήση βίας. Έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα ενεργήσει σύμφωνα με αυτό που αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

»Εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό. Διαδίδοντας προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις.

»Επιδεινώνοντας τις προκλήσεις ασφαλείας.

»Μετακινώντας τζιχαντιστές από τη Λιβύη στον Καύκασο –αυτό που αποκαλώ “πρακτορείο ταξιδίων τζιχαντιστών”- και διακινδυνεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

»Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έχουμε επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που είναι νομοταγείς και μοιράζονται τις αξίες που μοιραζόμαστε εμείς.

»Πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που συνεργαζόμαστε.

»Είναι εξαιρετικά σημαντικό που εμβαθύνουμε την κοινή μας αντίληψη.

»Είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ευρύτερη περιοχή μας.

»Δεν χρειαζόμαστε ανασφάλεια και αστάθεια.

»Και πρέπει να πω ότι έχουμε θέσει αρκετές από τις βάσεις προκειμένου να προετοιμάσουμε τη σύνοδο των ηγετών στην Αθήνα στις αρχές του 2021.

»Θα είναι μεγάλη τιμή για τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να σας υποδεχθεί στην Αθήνα.

»Και θεωρώ πως με τη συνάντηση αυτή μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

»Αγαπητέ Ayman, είναι πάντα χαρά μου να σε συναντώ.

»Μαθαίνουμε από την τεράστια εμπειρία σας στην περιοχή και για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

»Σε ευχαριστώ πολύ για την ευγενή φιλοξενία σου».

Σχετικά άρθρα