Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ουγγαρία στηρίζει Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία» είπε ο Σιγιάρτο

Η Ουγγαρία στηρίζει Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία» είπε ο Σιγιάρτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ουγγαρία, Πίτερ Σιγιάρτο, Τουρκία,

Επαναβεβαίωσαν ΤουρκίαΟυγγαρία τους μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, με τη Βουδαπέστη να δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στην Άγκυρα στις διαφορές της με την Ε.Ε, βρίσκοντας έτσι μια νέα αφορμή για να ασκήσει κι η ίδια αντιπολίτευση στις Βρυξέλλες, για τους δικούς της λόγους.

Οι δηλώσεις που ανανέωσαν τους «όρκους φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, έγιναν από την Άγκυρα, την οποία επισκέπτεται ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία που έχει δεχθεί 4 εκατομμύρια μετανάστες…

»Εάν δεν το έκανε αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μέσω των Βαλκανίων, θα εμφανίζονταν στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας…».

«Είτε αρέσει είτε όχι, σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα πως, παρότι το ποσό ενίσχυσης της Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι αρκετό, μόνο ένα μέρος του έχει καταβληθεί…

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την ασφάλειά της και πρέπει να συμμορφωθεί με τα όσα έχει δεσμευτεί στη συμφωνία».

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, επανέλαβε με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η Ε.Ε. ενεργήσει με κοινή λογική στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και πρόσθεσε πως η Άγκυρα αναμένει από τις Βρυξέλλες να ενεργήσουν ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

«Η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

»Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μαζί της μόνο μέσω διαλόγου και διπλωματίας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών της με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο παρέπεμψαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αντίποινα στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.

Ούγγροι και Τούρκοι

Η καταγωγή των Ούγγρων (Μαγυάρων) είναι θέμα που προκαλεί διαφωνίες και συζητήσεις μεταξύ ιστορικών και ανθρωπολόγων.

Κατά γενική ομολογία όμως οι επτά νομαδικές φυλές των Τουρανικών και Ουραλικών λαών (Μαγυάροι) ήρθαν στη κεντρική Ευρώπη από την Κεντρική Ασία και ενώθηκαν υπό τον Άρπαντ γύρω στο 895.

Ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ (997-1038) επέβαλε τον Χριστιανισμό και καθιέρωσε τη μόνιμη εγκατάστασή τους στις σημερινές περίπου περιοχές που κατοικούν.

Τον 15ο αιώνα ο βασιλιάς Αλβέρτος εμπιστεύθηκε την άμυνα της Ουγγαρίας στον Ιωάννη Ουνιάδη, έναν πλούσιο γαιοκτήμονα της Τρανσυλβανίας (τμήμα τότε της Ουγγαρίας).

Αυτός σε ένα βάθος 20 ετών κατάφερε να αναχαιτίσει προσωρινά την οθωμανική λαίλαπα χάνοντας αρχικά τη μάχη της Βάρνας (1444), αλλά συντρίβοντας τελικά τους Οθωμανούς στο Βελιγράδι (1456), σώζοντας έτσι την Ευρώπη για 70 χρόνια.

Το 1526, στη μάχη του Μοχάτς, οι Ούγγροι ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β΄ και το μεγαλύτερο μέρος της αριστοκρατίας σκοτώθηκαν στη μάχη και η πρωτεύουσα Βούδα καταλήφθηκε.

Η χώρα τότε διαιρέθηκε σε τρία κομμάτια. Το δυτικό τμήμα κατέλαβαν οι Αυστριακοί, το κεντρικό τμήμα με τη Βουδαπέστη οι Οθωμανοί και το υπόλοιπο αποτέλεσε ένα φόρου υποτελές στην Οθωμανική αυτοκρατορία ουγγρικό βασίλειο.

Περίπου 160 χρόνια αργότερα οι Ούγγροι έδιωξαν τους Οθωμανούς με τη βοήθεια των Αυστριακών, που όμως προσάρτησαν αρχικά την περιοχή στη χώρα τους, σχηματίζοντας αργότερα την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία.

Όρμπαν ο Τούρκος

O Βίκτορ Όρμπαν έχει υιοθετήσει την αναπόδεικτη θεωρία περί «τουρκικής καταγωγής» των σημερινών Ούγγρων, θεωρώντας έτσι την Ουγγαρία ως μια «χριστιανική τουρκική χώρα».

Ο ίδιος προσπαθεί να οικοδομήσει ένα μοντέλο αυταρχικού κράτους με επίφαση δημοκρατίας, το οποίο θα μπορεί να γίνεται οριακά αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προσφέρει ευημερία στους πολίτες του.

Για τον Όρμπαν τουλάχιστον δύο τουρκικά κράτη, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ότι ένα σύγχρονο κράτος δε χρειάζεται να είναι αναγκαστικά φιλελεύθερα δημοκρατικό για να ευημερήσει οικονομικά. Έτσι θα μπορούσε, κατά τον ίδιο, να γίνει και η Ουγγαρία.

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας με τις τουρκικές χώρες αποτελεί τμήμα μιας προσπάθειας του Όρμπαν «να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της Ουγγαρίας.

»Αυτός ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας ταιριάζει καλά στον αγώνα του Ορμπάν κατά των Βρυξελλών και στην καταπολέμηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, επειδή αποδίδει αυτές τις φιλελεύθερες αξίες στη Δυτική Ευρώπη», υποστηρίζει ο Lazlo Szerencses.

Το 2018 η Ουγγαρία έγινε δεκτή με την ιδιότητα του παρατηρητή στο τουρκικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούν η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιζιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των τουρκικών χωρών.

Η κίνηση αυτή ήταν μέρος μιας πολιτικής, που ονομάζεται «Ανατολικό Άνοιγμα», και την οποία το κόμμα Fidesz του Όρμπαν άρχισε να αναπτύσσει όταν ανήλθε στην εξουσία το 2010.

Αυτή η πολιτική οδήγησε στην άνοδο της «τουρκοφιλίας» στην Ουγγαρία, σε αντιστοιχία με την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2019 η Ουγγαρία αντέστρεψε μια κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδίκαζε τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ενώ ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο φάνηκε να υποστηρίζει το σχέδιο της Άγκυρας για επανεγκατάσταση εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη βόρεια Συρία λέγοντας ότι «προτεραιότητα της Βουδαπέστης είναι να σταματήσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη».

Ο Όρμπαν δήλωσε το 2019, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η σταθερότητα της Τουρκίας αποτελεί διαβεβαίωση της ασφάλειας της Ουγγαρίας.

»Η εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας πρέπει να κινείται στο τρίγωνο της Κωνσταντινούπολης, της Μόσχας και του Βερολίνου».

Ο Ορμπάν, θιασώτης του ουγγρικού εθνικισμού και αταβισμού, προήγαγε τη θεωρία των τουρκικών ριζών των Ούγγρων.

Τον Μάρτιο του 2019 δήλωσε πως οι Ούγγροι ή Μαγυάροι είναι στην ουσία «Τούρκοι Κιπτσάκ», μια τουρκική φυλή νομάδων, βοσκών και πολεμιστών, που είναι γνωστοί και ως Κουμάνοι.

Υποστήριξε πως όλες οι τουρκικές φυλές, ανάμεσα τους και οι Ούγγροι, είναι απόγονοι των Ούνων του Αττίλα, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία «είναι χριστιανικό τουρκικό έδαφος».

Έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ένα συνέδριο, που διοργάνωσε το Ουγγρικό Ίδρυμα Turan (Τουράν ονομάζεται η μυθική πατρίδα όλων των τουρκικών φυλών).

«Τα επιχειρήματα του Όρμπαν σχετικά με τις Ουνικές ρίζες των Ούγγρων δεν είναι καινούργια», έχει δηλώσει ο Sezin Oney, ένας Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός που ζει στη Βουδαπέστη.

«Το ουγγρικό παντουρανικό κίνημα χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

»Οι Τουρανιστές απεικόνισαν από τότε τους Ούγγρους ως τους απογόνους των λαών που προέρχονταν από την Κεντρική Ασία».

Σχετικά άρθρα