Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Le Monde γράφει για τον «αμφιλεγόμενο αριθμό κρουσμάτων» κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η Le Monde γράφει για τον «αμφιλεγόμενο αριθμό κρουσμάτων» κορωνοϊού στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Le Monde, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Εφημερίδα Le Monde, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Νίκος Χαρδαλιάς, Σωτήρης Τσιόδρας, Υπουργείο Υγείας,

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Le Monde» δημοσιεύεται ανταπόκριση της Marina Rafenberg, με τίτλο «Στην Ελλάδα, ο αμφιλεγόμενος αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19» και υπότιτλο «Η Αθήνα ξεκίνησε έρευνα για τη μέθοδο καταμέτρησης του αριθμού των κρουσμάτων, που συνδέονται με την επιδημία του κορωνοϊού, που λέγεται ότι είναι εσφαλμένη λόγω της ύπαρξης δύο παράλληλων καταλόγων». 

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εν μέσω του δευτέρου κύματος της επιδημίας κορωνοϊού, πιο μολυσματικού από το πρώτο στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δέχεται τα πυρά της κριτικής από αυτό το Σαββατοκύριακο.

»Δύο εφημερίδες, η “Δημοκρατία” και “Το Βήμα”, ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα για τον υπολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

»Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, υπήρχε μόνο ένα μητρώο που διατηρούσε ο EOΔY, αλλά από το καλοκαίρι εμφανίστηκε ένα δεύτερο.

»Οι γιατροί και τα εργαστήρια πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά και στα δύο μητρώα.

»Οι δύο εφημερίδες καταδεικνύουν τον δημόσιο οργανισμό, ο οποίος φαίνεται να ήθελε να δημιουργήσει το δικό του μητρώο, αναθέτοντας την εφαρμογή του σε μια ιδιωτική εταιρεία, που επωφελήθηκε από μια πολύ καλή σύμβαση, και η οποία φαίνεται ότι απέκρυψε τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων, οδηγώντας σε μια κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος. (…) Σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα “To Βήμα”, αυτοί οι δύο ανταγωνιστικοί κατάλογοι είναι το αποτέλεσμα μιας “βαθιάς διαφωνίας” μεταξύ αφενός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και από την άλλη το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

»Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία, το χάος που δημιουργήθηκε από την ύπαρξη αυτών των δύο καταλόγων οδήγησε σε “καθυστέρηση επτά ημερών” στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε βράδυ από τις Αρχές. 

»Μετά από αυτές τις κατηγορίες, ξεκίνησε δικαστική έρευνα τη Δευτέρα.

»Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ο Υπουργός Υγείας θα ανακριθούν.

»”Αυτό δεν έγινε για την απόκρυψη ενός αριθμού κρουσμάτων από την κοινή γνώμη, αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση. Γιατί να ζητήσουμε από τα εργαστήρια, για παράδειγμα, να δηλώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες; Είναι απλώς ηλίθιο”», λέει ένα μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

»”Εάν καταχωρηθούν 2.152 νέα κρούσματα, πρέπει να γνωρίζουμε πόσα τεστ έχουν γίνει. Για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να έχουμε μια ιδέα της θνησιμότητας ανά περιοχή, συχνά δεν έχουμε δεδομένα…”, συνεχίζει ο γιατρός.

»Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που ονομάζεται “Coronavirus Greece Research Group”, συμφωνεί:

»”Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις δημοσιευμένες στατιστικές. Δεν έχουμε μια πολύ ακριβή εικόνα του ποσοστού θνησιμότητας, της ηλικίας των αποθανόντων, της εξέλιξης ανά περιοχή… “.

»”Η καταμέτρηση του αριθμού των κρουσμάτων πάσχει εντελώς, διότι τα τεστ από την αρχή της επιδημίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν και σε μεγάλη κλίμακα, και δεν έχει διεξαχθεί, καμία επιδημιολογική μελέτη” συνεχίζει ο ερευνητής.

»Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τη συνύπαρξη δύο παράλληλων λιστών.

»”Κάθε μέρα, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, εργαστήρια, η πολιτική  προστασία καταγράφουν στο ίδιο μητρώο τα κρούσματα (…). Περισσότεροι από 100 ερευνητές εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων”, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας».

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρεται στις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας (με 1.780 θύματα, από τα 2.406 από την έναρξη της πανδημίας).

»Ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι σχεδόν εκατό τις τελευταίες ημέρες.

»Ωστόσο, είναι κυρίως η αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, που ανησυχεί τους ειδικούς και τις Αρχές.

»Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας αυξήθηκε από 557 σε 1.260 μέσα σε λίγους μήνες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

»Ωστόσο, το 80% των κλινών στην Αθήνα είναι ήδη κατειλημμένες και στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσει την έλλειψη κλινών.

»Για την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η διαχείριση του δεύτερου κύματος από την κυβέρνηση ήταν καταστροφική:

»”Η δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας για τον Covid-19 είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα ιδιωτικών δωρεών και της μετατροπής των υπαρχουσών κλινών, και οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού  που είχαν προγραμματιστεί εδώ και μήνες, έγιναν μόλις τον Νοέμβριο”.

»Για τον Συντηρητικό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, “τον περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες”.

»Ο περιορισμός, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, παρατάθηκε την Τετάρτη έως τις 14 Δεκεμβρίου», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα με ημερομηνία ανάρτησης 3 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε: Πέτσας: Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία, δικαστήρια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Σχετικά άρθρα