Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας στην Κύπρο: Κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς άλλη χρονοτριβή

Ο Νίκος Δένδιας στην Κύπρο: Κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς άλλη χρονοτριβή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Στη Λευκωσία μεταβαίνει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στις εξελίξεις στην περιοχή και τον συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας, από τη Λευκωσία όπου θα βρίσκεται, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και αργότερα στη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της θα εστιασθούν στην προώθηση του διαλόγου για θέματα ασφαλείας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των χωρών-μελών του Οργανισμού.

Όσον αφορά τη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα «Shared Prosperity and Migration» μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Πορτογαλίας.

Διπλωματικός μαραθώνιος για την τουρκική προκλητικότητα

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ και είναι υπέρ των κυρώσεων και ταυτόχρονα να προσεταιριστεί χώρες ήταν αντίθετες σε κυρώσεις το προηγούμενο διάστημα και τώρα δείχνουν τάση μεταστροφής.

Ο Νίκος Δένδιας έχει συνομιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών: Τσεχίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Λετονίας και Πολωνίας.

Η Τσεχία είναι μια από τις χώρες που τάσσονται υπέρ των κυρώσεων, τις οποίες επιδιώκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Μάλιστα η Ολλανδία παρότι το προηγούμενο διάστημα δεν ήθελε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εσχάτως έχει αλλάξει ρότα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.

Τα σενάρια

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση για το που θα κατασταλάξουν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δύο:

Το ένα είναι η απόφαση για αυτόματη επιβολή κυρώσεων, και το δεύτερο είναι οι κυρώσεις να αποφασιστούν αλλά να μην ενεργοποιηθούν άμεσα.

Κατά κάποιο τρόπο το δεύτερο σενάριο μοιάζει με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αναλυτές ο συμβιβασμός που μπορεί εντός της ΕΕ να υπάρξει είναι σε «ήπιες κυρώσεις».

Αδιανόητο θεωρείται από την ελληνική πλευρά και φυσικά από την Κυπριακή Δημοκρατία να περάσει και αυτή η σύνοδος της ΕΕ χωρίς καμία επίπτωση για την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα