Η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πήρε -μεταξύ άλλων- υπό την ευθύνη της και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Ήταν μια διμερής συμφωνία εκτός ΝΑΤΟ, αφού προηγήθηκε της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει απολέσει αυτό το προνόμιο, που καθιστούσε τη Βόρεια Μακεδονία ουσιαστικά προτεκτοράτο μας.
Έτσι, όπως αντιλαμβανόμαστε από δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ήδη «μοιράζεται» -υποτίθεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ- την εναέρια επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ιταλία -από εκεί που ήταν αποκλειστικά ελληνική ευθύνη- αλλά τώρα φαίνεται ότι αφήνει να μπει και τρίτος «προστάτης» στους σκοπιανούς ουρανούς, η Βουλγαρία, η οποία εκβιάζει με εκβουλγαρισμό τη μικρή χώρα, αποσκοπώντας έτσι στην υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Βουλγαρίας.
Ασφαλής πηγές έχουν ενημερώσει το TRIBUNE εδώ και καιρό ότι η Γερμανία υποστηρίζει την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλγαρίας στα Βαλκάνια, που ήταν και σύμμαχός της σε δύο παγκόσμιους πολέμους, για να περιορίσει την Ελλάδα, της οποίας ο ηγετικός ρόλος στην περιοχή αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνωρίζουμε εάν έχει αντιληφθεί αυτούς τους γερμανοβουλγαρικούς σχεδιασμούς, για αυτό και έχουμε υποχρέωση να τους επισημάνουμε.
Όπως και να υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ηγεμόνας της περιοχής κι ως αντιπρόσωπος της Δύσης επειδή ΔΕΝ είναι σλαβικό έθνος, άρα δεν έχει δεσμούς αίματος με τη Ρωσία, άρα εγγυάται για τις ναυτικές δυνάμεις της Δύσης. Ψιλά γράμματα για ορισμένους; Ίσως.
Υπογράψαμε μια συμφωνία με την πρώην ΦΥΡΟΜ με αντάλλαγμα -μεταξύ άλλων πολλών- να την έχουμε υπό την προστασία μας και τώρα την παραχωρούμε σε άλλες δυνάμεις;
Από εκεί που θα ήταν γεωγραφική μας επέκταση, ενδοχώρα, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, τώρα γίνεται γεωγραφική επέκταση της Βουλγαρίας;
Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι χάνουμε έδαφος; Μάλλον όχι. Πολλά είναι που δεν αντιλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα.
Τον Δεκέμβριο του 2018 ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, μιλώντας στην «Καθημερινή» έλεγε ότι, οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνιζε ότι η επίτευξή της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.
Για να υπενθυμίσουμε τι έλεγε ο κ. Μίτσελ:
«Η γεωγραφία της Ελλάδας επιτρέπει την ανάπτυξη μιας αμυντικής συνεργασίας, που είναι πραγματικά μοναδική σε αυτή την περιοχή. (…) Από την ελληνική πλευρά της εξίσωσης πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή (των Πρεσπών) μας έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, επικύρωσε τη θέση μας για τη στρατηγική επένδυσή μας στην Ελλάδα: Οτι η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα χώρα. Και έχει τη δυνατότητα να εξάγει σταθερότητα. (…) Με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι καλό για την Ελλάδα. Ετσι θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με τις προκλήσεις στο νότιο σύνορό σας, το θαλάσσιο. Και να αφιερώσετε τους πόρους και τις προσπάθειές σας εκεί. (…) Τα σταθερά Βαλκάνια είναι καλά για την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς που δεν συζητείται συχνά, είναι ότι η περιοχή στα βόρειά σας, η Βόρεια Μακεδονία, είναι μια φυσική επέκταση της ελληνικής οικονομικής ενδοχώρας».
Αντιληπτό τι μας έδιναν και τι πετύχαμε; Πάμε τώρα στο σήμερα:
Διαβάστε τα νεώτερα από την «Καθημερινή»:
«Το νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) της Βόρειας Μακεδονίας συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια και η Σόφια, σε μια απόπειρα εξεύρεσης κοινών τόπων που θα λειάνουν τη σύγκρουση που έχει οδηγήσει τη Βουλγαρία να εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά της.
»Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια και την Αθήνα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αρχικά αρνητικά διακείμενη στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Βουλγαρία για το συγκεκριμένο θέμα, πλέον υπαναχωρεί.
»Πρακτικά, η Βουλγαρία μπαίνει με αυτό τον τρόπο “σφήνα” ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οι οποίες έχουν, έπειτα από αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ευθύνη της επιτήρησης του εναέριου χώρου.
»Ελλάδα και Ιταλία επιτηρούν ανά δεκαπενθήμερο, ενώ ενδιαμέσως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μπορεί να προχωρεί και σε συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας.
»Εν ολίγοις, ζεύγη F-16 της Π.Α. μπορεί να πετούν ακόμη και σε συχνότητα μιας εβδομάδος πάνω από τη γειτονική χώρα.
»Η διαφαινόμενη διάθεση των Σκοπίων να συμβιβαστούν με τη Σόφια εντάσσεται, βέβαια, στη διαμάχη σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η αρχική άρνηση στηριζόταν στις αμφιβολίες σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της αεροπορίας της Βουλγαρίας.
»Η βουλγαρική αεροπορία διαθέτει αριθμό παλαιών ρωσικής κατασκευής Mig-29 και έχει παραγγείλει οκτώ F-16, τα οποία δεν θα αρχίσουν να παραδίδονται πριν από το 2023.
»Ηδη, ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη όπως τα Mig-29 της πολωνικής αεροπορίας έχουν συμμετάσχει δεκάδες φορές σε επιχειρήσεις επιτήρησης του ΝΑΤΟ, ιδίως στις Βαλτικές Χώρες, δίχως πρόβλημα διαλειτουργικότητας με τα δυτικά συστήματα.
»Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, αμερικανικά, καναδικά και ιταλικά μαχητικά είχαν σταθμεύσει στη Βουλγαρία προκειμένου να βοηθήσουν την τοπική αεροπορία στις νατοϊκές υποχρεώσεις της», γράφει η «Καθημερινή».
Σημείωση: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμα μεριμνήσει να τοποθετηθούν στις βάσεις των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι άλλων ελληνικών ιστορικών προσώπων στη Βόρεια Μακεδονία ταμπέλες που αναφέρουν ότι εικονίζουν ιστορικά πρόσωπα του Ελληνισμού, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, στα σχολεία στη Βόρεια Μακεδονία τα παιδιά συνεχίζουν να διδάσκονται τα παλιά βιβλία ιστορίας, με την ψευδοϊστορία, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φροντίσει να αλλάξουν με καινούργια που διδάσκουν ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτά «προδοτικά» είναι και δεν τα υλοποιεί;