Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Επίθεση στη Google από τον «γαλάζιο πατρίδα» Τζιχάτ Γιαϊτζί για «ελληνικό δάκτυλο»

Τουρκία: Επίθεση στη Google από τον «γαλάζιο πατρίδα» Τζιχάτ Γιαϊτζί για «ελληνικό δάκτυλο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Google, Δαρδανέλια (Ελλήσποντος), Στενά του Βοσπόρου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, Τουρκία,

Υστερία στην Τουρκία από ημιπαράφρονες λαϊκιστές κατά της Google, επειδή εμφανίζει τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο με τις ελληνικές τους ονομασίες. Της νέας υστερίας ηγείται ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος ε.α., Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σκάνδαλο», ανακαλύπτοντας πως πίσω από την Google κρύβεται… ελληνικός δάκτυλος.

«Η μηχανή αναζήτησης Google έγινε εργαλείο για τις μεσογειακές προκλήσεις της Ελλάδας. “Βόσπορος” και “Δαρδανέλια” παρουσιάζονται στα ελληνικά στην εφαρμογή χαρτών της Google» αναφέρει το «A Haber» με τίτλο:

«Ελληνική πρόκληση από την Google για Βόσπορο και Δαρδανέλια».

Οι καταγγελίες κατά της Google, ξεκίνησαν από τον γνωστό απόστρατο ναύαρχο, τέως υπαρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρο του Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, που διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση των ελληνικών ονομασιών Βόσπορος και Δαρδανέλια αντί των τουρκικών «İstanbul Bogazı» και «Çanakkale Bogazı» αντίστοιχα.

«Η Ελλάδα αρνείται να αποδεχτεί τα ονόματα İstanbul Bogazı και Çanakkale Bogazı αποκαλώντας τα ως “Βόσπορο” και “Δαρδανέλια”.

»Αυτό είναι προσβολή για την Τουρκία. Η Google πρέπει να διορθώσει αμέσως» σχολίασε ο Γιαϊτζί, που το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει προσπάθεια να καθιερωθεί και να χρησιμοποιείται από την Τουρκία η ονομασία «Θάλασσα των Νήσων» αντί του «Αιγαίου Πελάγους» που παραπέμπει στην Ελλάδα.

Ο πρώην υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, θεωρείται «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και εμπνευστής των έκνομων συμφωνιών της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Μεγάλο μέρος των ακραίων θεωριών του, αποτελεί πλέον μέρος του επίσημου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Να αλλάξει όνομα το Αιγαίο

Στα τέλη Ιουλίου φέτος ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ζήτησε να αλλάξει το όνομα του Αιγαίου επειδή είναι ελληνικό.

Ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” που έχει ελληνική ρίζα».

Ο ίδιος, μιλώντας στη διάρκεια εγκαινίων του τμήματος Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πρότεινε να μετονομαστεί το Αιγαίο σε «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος».

Σχετικά άρθρα