Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην 37η Υπουργική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην 37η Υπουργική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε την Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 37η Υπουργική Σύνοδο της Γαλλοφωνίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών για την αντιμετώπιση των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως της πανδημίας, αλλά και άλλων διεθνών προκλήσεων.

Σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας, αλλά και μεταξύ της Γαλλοφωνίας και άλλων Διεθνών Οργανισμών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο κ. υπουργός υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η πολυμέρεια στις Διεθνείς Σχέσεις, στις οποίες εντάσσεται και η Γαλλοφωνία, είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ για την υπεράσπιση των παγκόσμιων αξιών έναντι του αυταρχισμού και όσων τις αμφισβητούν ανοιχτά και τις υπονομεύουν έμπρακτα.

Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας

O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι.

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970.

Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη).

Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει όπως είναι η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης.

Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.

Η Ελλάδα μέλος της Γαλλοφωνίας από το 2006

Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στον Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύτηκε από την προσφερόμενη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα –τα γαλλικά- και έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, με βασικό στόχο τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας.

Ακόμα και η επιβίωση των εθνικών πολιτισμών στηρίζεται εν πολλοίς στη διαφύλαξη αυτών των αρχών.

Ελλάδα υπήρξε, από το 2004, συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) και αναβαθμίσθηκε σε πλήρες μέλος του ΔΟΓ κατά την 11η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού (Βουκουρέστι, 28-29 Νοεμβρίου 2006).

Κατά την 37η Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (Κονγκό, 6 – 8 Ιουλίου 2011), η Ελλάδα απέκτησε καθεστώς πλήρους μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Τον Μάρτιο του 2012, η Βουλή των Ελλήνων φιλοξένησε τη σύνοδο της Διευθυντικής Επιτροπής του Δικτύου γυναικών κοινοβουλευτικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας.

Η Ελλάδα συνεισφέρει ενεργά και σε πρακτικό επίπεδο στην προώθηση των σκοπών της Γαλλοφωνίας.

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας ανά τον κόσμο.

Η ΔΟΓ συνεχίζει να διευρύνεται και αριθμεί μέχρι στιγμής 54 κράτη-μέλη, 7 συνδεδεμένα και 27 παρατηρητές από όλες τις ηπείρους.

Σχετικά άρθρα