Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεϊμαράκης: Αρκετά με τον υποκριτή Ερντογάν – Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων

Μεϊμαράκης: Αρκετά με τον υποκριτή Ερντογάν – Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαρώσια, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νέα Δημοκρατία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

«Αρκετά με την υποκρισία Ερντογάν! Στις 11 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, εμπάργκο όπλων μέχρι και διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης».

Αυτό επισήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι πρόσφατες, προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν με την παράνομη απόπειρα ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στρέφονται κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο δήθεν ευρωπαϊσμός του Ερντογάν τις τελευταίες μέρες είναι προσχηματικός και δεν πρέπει να ξεγελά την Ευρώπη και υποστήριξε ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος ήθελε να ακολουθήσει μια Δυτική πορεία «θα είχε ήδη ακυρώσει την απόφασή του για μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, θα είχε ήδη αποσύρει το Oruc Reis από το Αιγαίο και θα είχε αναστείλει τις παράνομες NAVTEX, θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του και πολύ περισσότερο, δεν θα τολμούσε να μιλήσει για δύο κράτη στην Κύπρο».

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Οι πρόσφατες και άκρως προκλητικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, με την παράνομη απόπειρα ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

»Αυτή η νέα και ευθεία πρόκληση της Τουρκίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στρέφεται κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είναι μια επιθετική πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Ο δήθεν ευρωπαϊσμός του Ερντογάν τις τελευταίες μέρες λόγω της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι προσχηματικός και δεν πρέπει να μας ξεγελά.

»Αν πραγματικά ήθελε να ακολουθήσει μια δυτική πορεία:

»-θα είχε ήδη ακυρώσει την απόφασή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

»-θα είχε ήδη αποσύρει το Oruc Reis από το Αιγαίο και θα είχε αναστείλει τις παράνομες NAVTEX

»-θα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του

»-και πολύ περισσότερο δεν θα τολμούσε να κάνει τη φιέστα στα Βαρώσια και φυσικά να μιλήσει για δύο κράτη στην Κύπρο.

»Η ανοχή τέτοιων προκλητικών δηλώσεων αποτελεί νομιμοποίηση της κατοχής και άρα απώλεια Ευρωπαϊκού Εδάφους.

»Γιατί η Κύπρος έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Επειδή λοιπόν τίποτα από όλα αυτά δεν έχει κάνει, αρκετά με την υποκρισία του Ερντογάν.

»Στις 11 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία, εμπάργκο όπλων μέχρι και διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης.

»Οποιαδήποτε άλλη αναβολή από την πλευρά μας θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία και θα αποβεί μειωτική για το κύρος της ίδιας της Ένωσης».

Σχετικά άρθρα